CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

12. 09. 2019

0 komentářů

Evropská centrální banka zmírnila měnovou politiku snížením depo sazby, plánuje obnovit nákupy dluhopisů

 

Evropská centrální banka se na dnešním zasedání usnesla na snížení depozitní sazby na rekordní minimum a to mínus 0,5 procenta z dosavadních 0,4 procenta. Taktéž uvedla, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů v objemu 20 milionů eur měsíčně. ECB takto reaguje na hrozby recese a nízkou inflaci, která v eurozóně panuje.

Loading



 

ECB se usnesla na zavedení záporné depozitní sazby a to mínus 0,5 procenta, čímž chce podnítit komerční banky k poskytování úvěrů. Základní úroková sazba zůstala beze změn, tudíž na nule.

Hospodářský růst v eurozóně se potýká s neustálým zpomalováním. Ve druhém čtvrtletí zaznamenal pokles o polovinu vůči prvnímu čtvrtletí na 0,2 procenta. Inflace, kterou chtěla ECB držet v mezích okolo dvou procent se na konci srpna pohybovala kolem jednoho procenta, což cíl ECB úplně nenaplnilo. Ekonomika v Evropě se potýká globální nejistotou na trzích, a to zvláště kvůli nejistotě ohledně britského brexitu a obchodní války mezi USA a Čínou. Německu hrozí z 60 procent recese, podle agentury Reuters a jejího indexu hrozby recese.

Nákup dluhopisů ECB ukončila minulý prosinec, poté co do ekonomiky přičerpala kolem 2,6 bilionu eur. Snižování sazeb se rozchází s předpoklady, že by tento rok mohla úrokové sazby spíše navyšovat.
Zdroj : ČeskéNoviny.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Vývoj na finančních trzích – březen 2024

Akciové indexy a zlato na nových maximech. ČNB snižuje úrokové sazby. Kurz koruny stabilní. Vývoj na kapitálových trzích v březnu udělal radost většině investorů. Dařilo se akciím, solidní výnosy zaznamenaly dluhopisové fondy, výrazně stouply ceny komodit a oživení je patrné i na českém realitním trhu.

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

03. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *