Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Dnes vstupuje do kin očekávaný film Nabarvené ptáče. Hlavní roli ztvárnil Petr Kotlár

12. září 2019
Čtení na 3 minuty

Téměř dvoutisícové publikum v největším sále pražského Kongresového centra v úterý vidělo v české premiéře film Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Dnes vstoupí do tuzemských kin a jeho autor, který včera uvedl i pražskou projekci, se chystá na turné po českých kinech. Film, v němž ústřední postavu ztvárnil romský chlapec Petr Kotlár, čeká také účast na dalších zahraničních festivalech.

“Nabarvené ptáče není válečný film, ani to není film o holokaustu. Myslím, že se jedná o zcela nadčasový a veskrze univerzální příběh – příběh o souboji mezi temnotou a světlem, dobrem a zlem, skutečnou vírou a organizovaným náboženstvím a mezi mnoha dalšími protiklady,” uvedl v oficiálních materiálech k filmu Marhoul.

Snímek se drží literární předlohy stejnojmenného bestselleru Jerzyho Kosińského. Někteří diváci zobrazované násilí a krutost nevydrželi a odcházeli z promítání, jiní pak včetně mnoha zahraničních kritiků film vyzdvihují právě pro věrnost předloze a silnou výpověď.

Kosiński tvrdil, že v Nabarveném ptáčeti čerpal ze svých vlastních válečných zkušeností. Přestože bývá řazen mezi postholokaustová beletristická díla, v příběhu nehrají významnou roli ani nacisté ani systematická perzekuce židovského národa. Román se nejvíce zaobírá brutalitou, pověrami a perverzí vesničanů a měšťáků a schopností člověka páchat nejneuvěřitelnější krutosti. Je zásadním textem co do reakce představivosti na události druhé světové války a holokaustu. Knihy se celosvětově prodalo 100 milionů kusů.

Příběh plný krve a krutosti se odehrává v blíže neurčené východoevropské zemi během druhé světové války. Vedle češtiny, ruštiny a němčiny se v něm hovoří umělým jazykem mezislovanštinou. V koprodukčním snímku se vedle švédského herce Stellana Skarsgarda představujícího německého vojáka Hanse objeví další mezinárodní hvězdy jako Harvey Keitel v roli faráře nebo Julian Sands, který ve své filmografii ztvárnil další zápornou postavu, tentokrát pedofilního výrobce alkoholu Garbose. Hlavní roli chlapce procházejícího životními traumaty ztvárnil Petr Kotlár.

Trápení dětského herce

Hlavní roli měl původně hrát bratr Petra Kotlára Michal. Než ale režisér sehnal na film peníze, Michal příliš vyrostl. Roli dostal tehdy osmiletý Petr a rodina prožívala docela těžké chvíle. Petrovi se nechtělo vstávat, domů se vracel kolem půlnoci, chtěl natáčení i vzdát, popsal ČTK Petrův děda Milan Kotlár, majitel českokrumlovské restaurace Cikánská jizba. 

“Byl vzteklý, nervózní, doma jsme se trápili, Václav z toho byl nervózní, celý štáb, byl na ně drzý. Je to dítě, bylo mu osm, chtěl si hrát, i pro dospělého jsou to dlouhé, otravné dny. Herci to řeší třeba alkoholem, ale co ten kluk? Má míč, může si házet létajícím talířem, ale nic jiného nemá. Natáčení s ním bylo složité, ale jsem rád, že to dotáhl do konce a že jsem Vencovi nedohodil špatného kluka,” řekl Milan Kotlár.

Vnukovi drží palce, stejně tak Marhoulovi, aby získal ocenění. “Natočil dobrý film. Když Peťovi nechá tenhle film do života něco pozitivního, budu jedině rád,” řekl Kotlár, který je krumlovský radní za Nezávislé a TOP 09.

Poslední klapka k filmu padla loni v létě. Předcházelo tomu osm let příprav – zahrnovaly dvouletou snahu o získání práv ke zfilmování, 17 verzí scénáře, které vznikaly tři roky, a další roky úsilí vedoucí k financování celého projektu.

Z premiérového uvedení na slavném benátském festivalu si minulý týden film odnesl studentskou cenu udílenou za snímek, který apeluje na potřebu dodržovat práva dětí. A byť nezískal žádnou z hlavních cen, podle českých odborníků i sama účast v hlavní soutěži prestižní přehlídky je velkým úspěchem pro českou kinematografii.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon