Většina energetických komodit v posledních měsících zlevňuje, existuje však výjimka. Cena elektřiny na velkoobchodních burzách spíše stagnuje, a některým koncovým odběratelům může brzy dokonce zdražit. V takovém případě ovšem lze odstoupit od smlouvy, respektive přejít na jinou produktovou řadu, případně zcela změnit dodavatele. Zdražení elektřiny od 1.10. 2019 tedy může postihnout pouze domácnosti a firmy, které nejsou informované, nebo eventuálně vyšší cenu vědomě akceptují.

Zdražení elektřiny od 1.10. 2019

Zdroj grafu: Power Exchange Central Europe a. s., tedy česká členka evropské skupiny EEX Group. Na obrázku vidíme, jak se na tuzemské velkoobchodní burze během posledního roku vyvíjela cena elektřiny, která bude koncovým odběratelům dodávaná v roce 2020. Jde o vyšší cenovou hladinu v časech, kdy bývá vysoká poptávka (takzvaný „peak load“), vyjádřenou v eurech za megawatthodinu.

Naše redakce dostala od několika lidí zprávu, že někteří dodavatelé údajně chtějí od letošního října zdražit elektřinu pro domácnosti. Požádali jsme tedy o vyjádření společnosti, které byly našimi informátory jmenovány.

Společnosti Bohemia Energy, 3E a Centropol reagují

„V rámci pravidelné revize převádíme malý počet zákazníků, řádově stovek, pod aktuálně nabízené produktové řady,“ vysvětluje Hana Novotná, tisková mluvčí společností Bohemia Energy entity s.r.o. a Europe Easy Energy a.s. Jde o odběratele, kterým vypršely dřívější výhodnější ceníky. „Vzhledem k tomu, že u těchto historických produktů měli zákazníci ceny sjednány zpravidla před dvěma či třemi roky, je logické, že vzhledem k situaci na velkoobchodním trhu jsou nynější ceny aktuálních produktů vyšší,“ vysvětluje Hana Novotná.

O revizi hovoří také představitel společnosti Centropol Energy a.s. „Situace na trhu se v uplynulých letech dramaticky změnila, cena energetických komodit, především silové elektřiny, se za poslední dva roky na světových burzách v podstatě zdvojnásobila. Všichni prodejci museli na tuto skutečnost reagovat a ceny přizpůsobit tržním podmínkám,“ odpovídá za Centropol Aleš Pospíšil, tamní manažer vnějších vztahů. „Nelze vyloučit, že cenu některých produktů podrobíme revizi, tedy těch, které jsou dlouhodobě cenově podhodnocené,“ připouští Aleš Pospíšil.

Zdražení elektřiny od 1.10. 2019 znamená příležitost

Odběratelé jsou chráněni energetickým zákonem (č. 458/2000 Sb.), v tomto případě konkrétně především paragrafem 11a, odstavcem 5. Tam stojí, že pokud vám dodavatel zvýší tržní (státem neregulovanou) cenu elektřiny nebo zemního plynu, eventuálně svévolně (aniž by k tomu byl přinucený nějakým obecně závazným právním předpisem) změní jiné smluvní podmínky, můžete „bez uvedení důvodu odstoupit od smlouvy“. Důležité jsou ovšem termíny, které záleží především na tom, jestli jste o změně byli s dostatečným předstihem informováni. Takže co když dojde ke zdražení elektřiny od 1.10. 2019?

  1. Pokud vás dodavatel informoval nejpozději 1.9. 2019, od smlouvy můžete odstoupit do 21.9. 2019.
  2. Pokud vás dodavatel neinformoval nejpozději 1.9. 2019, od smlouvy můžete odstoupit počínaje 1.10. a konče 31.12. 2019.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno