Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních zářijových filmů


ikona
KarelR
ad astraaquareladesivy den v new yorkujiri suchy - lehce s zivotem se pratnabarvene ptacenarodni tridaroman pro pokrocilestehytakove krasne satyzlatokopky
Od epické sci-fi k českým komediím... 

S letošním zářím je to vcelku jednoduché. Všichni musíme povinně do kina na Ad Astra, aby neumřely originální velké sci-fi, a klidně zkuste i Nabarevené ptáče (tedy pokud na něj máte žaludek a věříte, že to bude nezapomenutelná pecka). Celkově si pak probereme tuhle desítku neznačkových filmů...

5. září

Stehy

Meditativní srbská dramata jsou Rimsyho specialitou, takže vás nemůže překvapit, že Stehy už dávno viděl. Příběh švadleny, která pátrá po svém údajně mrtvém dítěti, od něj vyfasoval 7/10 a vůbec nezní marně. Zvažte tak svoje preference, Rimsyho verdikt kdyžtak zní: "Na pomezí thrilleru a sociálního dramatu přichází pomalý, atmosférický film, který sice není bez chyb, avšak neustále dokáže překvapovat. A přenos generačních traumat v depresivních jugoslávských kulisách zaujme spoustu fanoušků (nejen) filmové psychologie."

12. září

Nabarvené ptáče

S novým filmem Václava Marhoula je to složité. Lidé logicky odcházejí z projekcí, protože je neskonale brutální, na Rottenech ale najdete průměrný rating 8,6/10, což značí (festivalovou) kvalitu. Zároveň víme, že šlo o kritiky nejhůř hodnocený film z letošní benátské soutěže (spousta recenzí na Rottenech není), takže... babo raď? Snad to co nejdřív rozsekne naše recenze, do té doby má Marhoul alespoň náš velký respekt, že takový projekt vůbec zrealizoval a dotáhnul ho na světové kolbiště.

Takové krásné šaty

Podíval jsem se na trailer Takových krásných šatů a... ok, přísliby velkého bizáru jsou akurátní. Peter Strickland vážně natočil film o vraždících šatech, který je odvážně rozkročený mezi komedií a hororem. Je tenhle britský úlet i povedený? Kdybyste se zeptali Rottenů (7,7/10) nebo ČSFD (71%), tak je. A palec nahoru zvedá i Rimsy, jehož sedmičková recenze láká na "další kousek do svébytné mozaiky britského podivína. Peter Strickland představuje formálně vycizelovaný (místy možná až moc) žánrový mix, snažící se pomocí hororových a komediálních prvků upozornit na hrozby konzumerismu. Náročné dílo, které však stojí za vidění."

Zlatokopky

"Tohle bude asi propadák. A dost možná si na něm smlsnou v rámci pěstování Zlatých malin." Ano, chudák Cival si připisuje trailerovou predikci, která tak úplně nevychází. Zatímco fandové a odpůrci JLo sypou na IMDb jedničky a desítky, aniž by film viděli, kritická obec je ze Zlatokopek v podstatě nadšená. Rotteny hlásí rating 7,8/10, sem tam potkáte přirovnání k Vlkovi z Wall Street nebo Mafiánům, a vůbec to vypadá, že z toho bude minimálně dobrá žánrovka s životním výkonem Jennifer Lopez. Ale on se příště zase sekne někdo jiný, nemějte strach!

19. září

Ad Astra

V roce 2013 letěl do vesmíru George Clooney, v roce 2015 Matt Damon, a teď se tam konečně vydá i "ten třetí Dannyho parťák". Pittův kosmický výlet má na Rottenech průměrný rating 8,1/10 a žánroví fandové se ho nemůžou dočkat. Zároveň tu však máme smutné zprávy o tom, že film otevře za 20 mega a skončí podobně jako První člověk, což nás bude zatraceně mrzí. Snad se predikce díky Tenkrát v Hollywoodu ještě nějak zvednou!

Román pro pokročilé

Režisérce Zitě Marinovové měli po Sezn@mce sebrat kameru, bohužel na to však nedošlo. Již brzy se tak přiřítí její další počin, kterého se Rimsy bojí jako čert kříže. Román pro pokročilé se v traileru prezentuje jako klasická česká řachanda se světákem, jehož žena vyhodila z pražského bytu, a tak musí vyklátit celý venkovský hotel. Inu, netvrdím, že na to nepřijde spousta lidí. My ale nikoho kromě Rimsyho obětovat nehodláme!

26. září

Aquarela

Z traileru jsem to úplně nepobral, ale synopse mi vysvětlila, že je Aquarela dokument o vodě. O její kráse, o její síle, o její věčnosti... a tak vůbec. Že to nezní jako dvakrát záživný biják? Chyba lávky! 6,8/10 na Rottenech a 80% na ČSFD není zrovna marné hodnocení a někteří diváci byli vyloženě nadšení. Jde tak jen o to, že Aquarela nemá extra složitý "příběh", a že tu hodinu a půl zabírají hlavně působivé záběry. Je to dost? Anebo není? Klidně to běžte zkusit, přinejmenším to bude netradiční zážitek bez ohavného CGI.

Deštivý den v New Yorku

Woody Allen je v USA momentálně persona non grata. Co to znamená pro jeho filmovou tvorbu? No... víceméně nic. Loni sice poprvé od roku 1981 neposlal do kin celovečerák, letos ale dostaneme Deštivý den v New Yorku a příští rok Rifkin's Festival, takže se prostě jede dál. O Woodyho spolupráci s Christophem Waltzem a Ginou Gershon zatím nic nevíme.  Timothée Chalamet a Elle Fanning se však pomalu blíží do kin a... bude to stejná bída jako v posledních letech? Na Rottenech je po pěti recenzích průměrný rating 5/10, a když se podíváte na trailer, vcelku to pasuje. Prostě se blíží stokrát převařený allenovský vývar, jenž asi můžete směle ignorovat.

Jiří Suchý - Lehce s životem se prát

Dokument o Jiřím Suchém je... stejně fajn jako samotný Jiří Suchý? Asi by to mohlo být složitější, ale když si přečtete Rimsyho sedmičkovou recenzi, vlastně zjistíte, že není. Buďme za to rádi. Cílovka tohohle bijáku asi náročnější požadavky nemá a určitě jí stačí, že dostane "další dílo Sommerové vyznačující se zručným řemeslem a poctivým zpracováním bez větších překvapení. Chybějící drama je vynahrazeno Suchého sympatičností a připomenutím jeho široké plejády hitů."

Národní třída

Hynek Čermák válí snad ve všem, k čemu se dostane, a Národní třída by neměla být výjimkou. Naopak by v ní mohl válet na maximum, jelikož všichni chválí knižní předlohu a trailer rozhodně potěšil. Na nějaké soudy, jak to celé dopadne, je v tuhle chvíli ještě brzy. Štěpán Altrichter má nicméně na kontě (chváleného) Schmitkeho, tak doufejme, že tuhle dobře vypadající látku nepošle do kopru.

Co jste si vybrali ze zářijové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v říjnu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace