Byznys ČT24 Speciál: Rychlá jízda k zeleným zítřkům, nebo tvrdý náraz pro automobilový průmysl?

Byznys ČT24: Rychlá jízda k zeleným zítřkům, nebo tvrdý náraz pro automobilový průmysl? (zdroj: ČT24)

Autosalon ve Frankfurtu nad Mohanem se nese v duchu předhánění významných automobilek v prezentaci svých programů elektromobility. Třeba Ford chce v příštích pěti letech na evropské trhy uvést 18 modelů na elektrický pohon. Také Škoda Auto plánuje od příštího roku nabízet první elektromobil, model Citigo iV, a to za 429 900 korun.

Benzinové Citigo už automobilka nabízet nebude. Nabídku elektrifikovaných modelů značky doplňuje model Superb iV s plug-in hybridním ústrojím, který bude k dispozici od 876 900 korun na přelomu letošního a příštího roku.

Právě cena dosud byla vedle nerozvinuté dobíjecí infrastruktury hlavní překážkou většího rozšíření elektromobilů v Česku. V současnosti jich je v zemi registrovaných kolem tří tisíc. Orientace na elektromobily přináší řadu otazníků. Půjde o progresivní přerod, nebo spíš o tvrdý náraz pro celé průmyslové odvětví?

Tématu se věnovalo speciální vysílání Byznysu ČT24, jehož hostem byl spolu s dalšími i prezident Sdružení automobilového průmyslu ČR Bohdan Wojnar. „Automobilový průmysl potřebuje podporu v oblasti legislativy, motivaci lidí a v neposlední řadě v oblasti infrastruktury. Pokud tyto tři elementy nebudou naplněny, bude to velký problém,“ řekl ve speciálním vydání Byznysu ČT24.

Celý pořad i s dokumentem Doba elektrická od Venduly Horníkové můžete zhlédnout ve videu u článku.