Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít v domácnosti lógr | rady a tipy

28. Duben 2022
Jak využít v domácnosti lógr | rady a tipy

Jak využít v domácnosti lógr | rady a tipy. Napadlo vás někdy, že kávová sedlina nemusí skončit v odpadu, ale dala by se v domácnosti šikovně využít? V následujícím článku naleznete několik tipů, jak využít lógr v domácnosti.

1

Tak třeba skomírající pokojové květiny se vám za to, že je pohnojíte lógrem, královsky odmění. Sedlina obsahuje v relativně vysoké koncentraci minerální látky, jako je draslík, fosfor a dusík. Jejím přidáním do zeminy, kterou používáte při přesazování květin, dodáte rostlinám potřebné živiny.

2

Velmi dobře poslouží lógr i na zahradě, v blízkosti záhonů. Umí spolehlivě odpudit některé druhy hmyzu, zejména nenáviděné mšice, ale nevoní ani hlemýžďům nebo mravencům. Pokud ve vaší domácnosti pijete hodně kávy, je to jen dobře. Přidávejte sedlinu i do kompostu. Díky tomu se zbytky budou rychleji rozkládat. Lógr navíc přivábí i žížaly, které rovněž přispívají ke snadnějšímu vzniku kompostu.

3

Kávová sedlina neutralizuje i některé nepříjemné pachy. Třeba v lednici, kde vznikají skladováním některých pokrmů.

Máte oblíbenou turistickou obuv, která vám po těch letech už příliš nevoní? Nezoufejte, nasypte vysušený lógr do bot a nechte ho, ať pracuje za vás. Zbaví totiž boty dlouhodobého zápachu.

4

Kávová sedlina je oblíbená i v domácí kosmetice a péči o tělo a vlasy. Kdo má na rukou či na nohou sušší pokožku, může suchý lógr využít jako šetrný peeling. Nebo si ho jednou za čas vetřete do vlasové pokožky, promněte, aby se prokrvila, a pak přejděte k běžnému mytí vlasů.

5

Pokud rádi vaříte a používáte hodně aromatické přísady, jako je třeba česnek nebo cibule, umyjte si sedlinou ruce, pak použijte mýdlo a opláchněte je. Měly by příjemně vonět.

A když zůstaneme ještě chvíli v kuchyni – někdy se jen těžko zbavujeme mastnoty nebo připálených zbytků v hrncích, kastrolech a pánvích. Použijte při mytí kávovou sedlinu, měla by pomoci.

6

Po lógru sáhněte i v případě, že se chystáte barvit velikonoční vajíčka. Nic vás to nebude stát a navíc jde o přírodní látku.

Autor: MARTI
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit vonný vosk | recept
Jak vyrobit vonný vosk | návod
Jak vyrobit vonný vosk | návod. Vonné vosky jsou v dnešní době velmi oblíbené. Následující řádky Vám poradí, jak si vonný vosk vyrobit snadno a levně…
Jak spolehlivě větrat
Jak spolehlivě větrat
Jak spolehlivě větrat | rady a tipy. Větrat se musí, ať jsme doma nebo v kanceláři. Výměna vzduchu by ale měla mít také určitá pravidla. Cílem je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.