V čem spočívá tajemství Tokajského vína?

Ilustrační obrázek cibéby, zdroj: pixabay.com

O Tokajském vínu se tvrdí, že je „králem vín a vínem králů.“ Toto víno nesmí chybět na stolech mnoha evropských panovníků. Ruský car Petr Veliký dokonce v Tokaji vlastnil několik vinic, které mu hlídali kozáci.

Reklama

Tokajská vinařská oblast se rozkládá v severovýchodním Maďarsku v podhůří Tokaje. Její menší část se nachází taky v jihovýchodním Slovensku v podhůří Zemplínských vrchů.

Městečko Tokaj leží na soutoku řek Tisy a Bodrogu

Městečko Tokaj leží na soutoku řek Tisy a Bodrogu, přímo pod horou Tokaj 515 m n. m. Městečko je centrem Tokajské vinařské oblasti a najdete zde mnoho proslulých vinných sklípků. Na náměstí, v Rákocziho sklípku, můžete ochutnat několik druhů zdejších lahodných vín a typická maďarská jídla. V městečku stojí taky věhlasná starobylá krčma Arany sas (Zlatý orel). V Tokaji se můžete rovněž ubytovat v řadě zdejších penzionů.

V městečku se nachází Tokajské muzeum, ve kterém se dozvíte spoustu zajímavostí o pěstování vína a historii Tokaje. Je zde taky barokní zámek šlechtického rodu Rákocziů a kulisu městečka dotváří zřícenina středověkého hradu. V Tokajské vinařské oblasti je mnoho vinařských stezek a cyklostezek.

Tokajské víno má svou typickou zlatožlutou barvu

Tokajské víno se vyrábí z odrůd vinné révy Lipovina, Furmint a Muškát žlutý. Prvním předpokladem výroby kvalitního Tokajského vína je suchý podzim a sopečný původ Tokajského pohoří a Zemplínských vrchů. Nejdůležitější podmínkou je však přítomnost plísně Botrytis cinerea, která se tvoří v cibébách, což jsou „ušlechtilé shnilé hrozny.“ Ty se sbírají v pozdním podzimu a dodatečně se přidávají do vinného meziproduktu. Jsou to právě cibéby, které dodávají Tokajskému vínu jeho zvláštní chuť, buket a typickou zlatožlutou barvu. Tokajská vína se prodávají jako dvou – až šestiputnová. Počet puten udává, kolik cibéb sbíraných do puten, se do velkého sudu s vínem přidalo. Tokajské víno se řadí mezi přírodní sladké druhy vína. Je vyráběno podle staré, jedinečné receptury. Toto lahodné víno je známé a oblíbené zejména v Evropě.

Reklama