V pohodlí moderního kinosálu zhlédli nejnovější filmy a poté se najedli v restauraci, která byla hned vedle. I proto kdysi Brňané navštěvovali Palác Moderna. A teď si na stejném místě, jen přejmenovaném na Jaltu, mohou podobně užít znovu. Do pasáže, opravené památky, se nastěhovala restaurace i kabaret. Ten kromě promítání filmů nabídne také nejrůznější kulturní vystoupení.

Podnik v přízemí paláce inspirovaný francouzskými kabarety se Brňanům oficiálně poprvé otevře v pátek. „Máme připravenou velkou akci, které se zúčastní více než dvě stě padesát lidí. Kromě toho, že představíme interiér podniku, vystoupí také všichni umělci, kteří u nás budou pravidelně vystupovat,“ řekl provozní kabaretu Tomáš Bielčík.

Pasáž Jalta po téměř dvaceti letech otevřely osobnosti jako Leoš Mareš, Libor Bouček nebo Bolek Polívka. Byla zavřená zhruba dvě desetiletí.
Pasáž Jalta ožívá. Slavnostní otevření moderoval Leoš Mareš, zpíval Michal David

V Jaltě budou lidi bavit například známí stand-up komici Adéla Elbel, Pavel Tomeš a Zbyněk Vičar. Ti si zrenovované prostory chválí. „Nový interiér je skutečně kouzelný a má velmi osobitou atmosféru,“ pochválil Vičar.

Spolu se svými kolegy v kabaretu v pasáži vystoupí každých čtrnáct dní. Návštěvníci se kromě toho mohou těšit také třeba na pravidelné filmové večery.

Ačkoliv se brány kabaretu poprvé otevřou v pátek, lidé mohli dovnitř zavítat už při jeho zkušebním provozu. „Zatím jsme velmi spokojení, lidé už si k nám cestu našli,“ sdělil Bielčík.

V brněnské pasáži Jalta začal festival Brno Design Days.
Pasáž Jalta ožije designem. Lidé si koupí originální výrobky mladých tvůrců

Více lidí v obchodní pasáži, která se otevřela v červnu, zaregistroval i majitel paláce Richard Saliba. „V současnosti už jsou téměř všechny obchody otevřené, zbývá nám poslední prázdná výloha, která se zaplní do konce září. Lidí chodí stále více a novou pasáž si chválí,“ uvedl.

Podle některých obchodníků je však nakupujících stále málo. „Nikdo o tom, že je tu prodejní galerie, neví. Lidé sem zavítají buď náhodou, protože vidí otevřené dveře, nebo Jaltu navštěvovali dříve a chtějí se podívat, jak vypadá nyní. Skutečných zákazníků je ale zatím minimum,“ uvedla majitelka jednoho z obchodů Tetiana Chychyna.

Přilákat více návštěvníků plánuje majitel pasáže jejím zvelebením. „V následujících týdnech v ní doplníme lavičky, aby si tu mohli lidé sednout, a také promítačku,“ vyjmenoval Saliba.

Rekonstrukce Paláce Jalta na Dominikánském náměstí v Brně.
Do kina i na nákupy. Brněnský palác Jalta znovu brzy otevře

Opravená Jalta už teď těší některé obyvatele centra Brna. „Jako dítě jsem tu zažil kino i divadlo a jsem rád, že sem za stejným cílem zase přijdou lidé,“ poznamenal Martin Půček.

S rekonstrukcí památkově chráněného objektu začali stavbaři loni v létě. Přestavba stála asi sto dvacet milionů korun. „Snažili jsme se předcházet možným problémům a s předstihem jsme jednali s úřady i památkáři,“ sdělil advokát Zdeněk Joukl, který na rekonstrukci dohlížel.

Ilustrační foto.
Osm míst dostane přístřešky. Na smart zastávky nemáme peníze, přiznává město

Palác Jalta patří mezi významné brněnské památky. „Budovu navrhl architekt Josef Polívka. Její funkcionalistická architektura je stejně cenná, jako u paláců Alfa nebo Morava,“ uvedla za Internetovou encyklopedii dějin Brna Milena Flodrová.