Na kolik vás vyjde psí miláček

Pes

Mít v rodině pejska? Jde určitě o příjemný fakt, avšak dnes se podíváme na finanční aspekty vlastnictví tohoto zvířete. Samozřejmě, že na psa nemůže být nahlíženo jen z finančního hlediska, tedy zda se vám vyplatí nebo nevyplatí. Je však zajímavé se podívat, kolik vlastně do mazlíčka ročně dámě. Na kolik vás může vyjít? Jaké jsou náklady? Pojďme to společně odhalit!

Chová téměř každý

Ze statistik vyplývá, že asi 2/3 českých domácností chová nějakého domácího mazlíčka. Psa, o kterém bude dnes zejména řeč, chovají lidé nejčastěji. Asi 40 % domácností. Na druhém místě jsou kočky. Ty jsou oblíbené asi v 37 % českých domácností. Poté je to již různé. Češi se rádi starají o rybičky, králíky nebo třeba morčata. Každý mazlíček však něco stojí, s čímž musíte, jako chovatel, počítat? Na kolik ročně vyjde nejoblíbenější mazlíček v Česku – pes? Počítat určitě nemůžete jen s tím, že budete platit za krmivokrmivo.

Pořízení psa

Nejprve musíte zaplatit za samotné pořízení psa. Tady se samozřejmě hodnoty liší dle toho, jak a jakého psa máte v úmyslu koupit. Někdo raději čistokrevného s papíry, jiný si na tuto „čistotu“ nepotrpí. V průměru však lze říci, že Češi dají za psa něco okolo šesti a půl tisíce korun. Z průzkumů však také vyplývá, že skoro každý sedmý dostal psa zadarmo. Můžeme se podívat i na detailnější statistiky. Tak například více než 50 % lidí si svého miláčka koupila z běžného příjmu. 40 % pak sáhlo do našetřených peněz a 2 % lidí si na pejska půjčují.

Pravidelné náklady

Nejvíce pak chovatelé dají za krmivokrmivo pro nejlepšího přítele člověka. Ročně to dělá skoro 10 tisíc korun, což znamená asi osmisetkorunový měsíční výdaj. Mezi další výdaje mohou patřit například platby u doktorů nebo výdaje za léky. Podívejte se na přehled průměrných výdajů za psa v ČR:

  1. krmivokrmivo: 9972 Kč,
  2. veterina a léky: 3178 Kč,
  3. pamlsky a hračky: 2644 Kč.

Průměrná česká domácnost, která má psa, tak dá za rok necelých 16 tisíc korun za jeho stravu a péči o něj, včetně té lékařské.

Náhledové foto: Pixabay

Honza Mikulín

Peníze mě vždy zajímaly, nyní o nich mohu psát. Rád vám mnohé prozradím.