Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel P. Josef Koláček SJ, bývalý vedoucí české redakce Vatikánského rozhlasu

Datum publikace11. 9. 2019, 9.45
TiskTisk

Včera ve večerních hodinách ve věku 90 let zemřel P. Josef Koláček SJ, český katolický duchovní, teolog, překladatel, spisovatel a publicista z řad Tovaryšstva Ježíšova, dlouholetý redaktor a bývalý vedoucí české sekce Radia Vatikán.

Slovy P. Stanislava Přibyla, generálního sekretáře ČBK, zemřel člověk, který byl hlasem svobody a tím, jehož hlas prostřednictvím rádiových vln po řadu let totality vléval naději a odvahu v boji s komunismem v tehdejším Československu.

Doma jsem u Pána,“ řekl otec Koláček v nedávno zveřejněném rozhovoru u příležitosti jeho 90. narozenin, který s ním pořídila Jana Bronková pro Radio Proglas a pro Katolický týdeník a je k dispozici na webu Radia Proglas. P. Josefa Koláčka si také můžete připomenout v dokumentu, který vznikl v rámci cyklu ČT Cesty víry.

P. Josef Koláček SJ

P. Josef Koláček SJ se narodil 1. září roku 1929 v Brně - Bystrci. Po maturitě na gymnáziu v roce 1948 vstoupil do jezuitského řádu. V noci z 13. na 14. dubna 1950 byl v rámci Akce K  zatčen spolu s ostatními jezuity a deportován do koncentračních klášterů v Bohosudově a Oseku, později byl povolán k vojenské službě a zařazen do PTP - Pomocných technických praporů na Slovensko. Zde byli tzv. pétépáci nasazováni za primitivních pracovních podmínek jako stavební dělníci.

V letech 1954−1968 pracoval jako pomocný dělník v brněnské Zbrojovce a tajně studoval teologii. Mnohokrát byl vyšetřován v různých procesech s jezuity, ale nikdy nebyl odsouzen. Na kněze byl vysvěcen tajně 23. ledna 1968 Felixem M. Davídkem.

V roce 1968 odešel do rakouského Innsbrucku, kde dokončil svá studia teologie. V roce 1970 byl povolán do Říma, kde začal pracovat jako redaktor české sekce Vatikánského rozhlasu. V letech 1971 - 2001 byl jejím vedoucím, čímž se stal nejdéle sloužícím šéfredaktorem českého vysílání Radia Vaticana.

Během roku 1985 učil papeže Jana Pavla II. před jeho cestou do Rakouska česky, aby tam papež mohl skrz rakouskou televizi, naladitelnou i na českém území, Čechy pozdravit. Nebylo mu totiž tehdy umožněno účastnit se velehradské pouti, a proto chtěl papež alespoň ve Vatikánu sloužit mši svatou s homilií v češtině a slovenštině, kterou rakouská televize odvysílala.

Po roce 2001 P. Koláček nadále působil jako redaktor české sekce RV. Věnoval se překladatelské činnosti a dějinám jezuitského řádu.

V roce 2010 ocenili čeští a moravští biskupové P. Koláčka za dlouholeté působení v české sekci Vatikánského rádia a za literární a publicistickou činnost a udělili mu Pamětní medaili České biskupské konference. Roku 2012 se P. Koláček stal laureátem Ceny města Brna v oblasti „žurnalistika a publicistika“. Roku 2016 mu Ústav pro studium totalitních režimů udělil Cenu Václava Bendy za statečné občanské postoje v době komunistické diktatury, kterou P. Koláček převzal v Praze 23. listopadu 2016.

Zdroj: jesuit.cz

Soubory ke stažení

Autor článku: Tereza Myslilová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou