Rychnovsko trápí nedostatek zubařů. Lidé proto musí často jezdit za ošetřením i desítky kilometrů

13. září 2019 09:49

Není moc lidí, kteří chodí rádi k zubaři, ale na Rychnovsku jsou obce, kde by lidé moc rádi na křeslo stomatologa usedli, ale nemají šanci. Stomatologů v tomto regionu ubývá. Někde není ordinace vůbec a tam, kde je, většinou nové pacienty nepřijímá. Tématu se věnovala reportérka Lucie Peterková. 

Někteří lidé na Rychnovsku zůstali úplně bez pravidelného ošetření, jiní kvůli němu musí dojíždět desítky kilometrů daleko. A ti nejstarší jsou často skutečně zoufalí.

Čtěte také

„Nevím, co mám dělat, kam bych měla jet? Děda je už starý a já bych také potřebovala ošetření," říká paní Jarmila Štencarová z Kvasin, za zubařkou dojížděla dlouhá léta do Skuhrova nad Bělou.

Tam ale v červnu lékařka odešla do důchodu a nebylo ji komu předat.

„Abych se přiznal, tak žádného zubaře stále ještě nemám. Stále spoléhám na to, že se mi sem nějakého podaří sehnat," tvrdí nezávislý skuhrovský starosta Milan Bárta. Proč se ale stomatologové do regionu nehrnou sám neví.
„Myslím si, že žijeme v poměrně bohatém regionu, tak nevím, jestli se ti zubaři tady toho bojí. Protože vím, že problémy měla automobilka, asi ještě částečně má. Problémy měla Solnice, kde také sháněli zubaře skoro rok. Teď má problémy Skuhrov. A myslím si, že v Rychnově nad Kněžnou bude situace podobná."

U zubaře. Péče o náš chrup je důležitá

Nedaleká Dobruška má momentálně pouze dva ordinující zubaře. Ale jedna lékařka je v důchodovém věku a lze očekávat, že s praxí skončí. Z mateřské se má vrátit její mladší kolegyně. Ale to je pořád málo.

Přesto se snažíme situaci řešit, říká nezávislý starosta Dobrušky Petr Lžičař.
„Samozřejmě dlouhodobě lákáme doktory . Máme pro ně připraven byt i ordinaci. Protože potřebujeme získat minimálně jednoho až dva zubaře do Dobrušky."

Čtěte také

Dvoutisícová Solnice byla bez zubaře téměř dva roky. Čerstvě tam zahájil praxi nový lékař, ale kapacitu už zaplnil a nové pacienty zatím podle nezávislého starosty Solnice Jana Hostinského nepřijímá.
„V tuto chvíli se zpracovává první nápor, kdy se do evidence přihlásilo v průběhu velice krátké doby přes 2 000 pacientů."

Podle předsedy Oblastní stomatologické komory Rychnov nad Kněžnou Tomáše Petráka bude do několika let situace v regionu kritická.
„Do budoucna to prostě bude spíš o tom, že lékaři budou odcházet a ordinace se budou těžko nahrazovat novými lékaři."

Ilustrační foto

Momentálně ordinuje na Rychnovsku zhruba 55 lékařů.
„Asi polovina našich lékařů v oblasti je nad 60 let. A z té poloviny, co je mladší, tak je poměrně velká část lékařek na mateřské dovolené."

Další zubaři se chystají skončit v příštích letech

„Očekáváme, že půjde do důchodu dalších 3 až 5 doktorů. Jestli s náhradou nebo bez náhrady je zatím ve hvězdách. Ty ordinace se víceméně nedaří moc předávat. Za posledních pět let byly předány tuším pouze tři ordinace," dodává Tomáš Petrák.

Mnoho pacientů je tak na Rychnovsku odkázáno jen na pohotovostní péči, nebo za stomatologickým ošetřením musí dojíždět mnoho desítek kilometrů.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související