CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

13. 09. 2019

0 komentářů

Operace Yellowhammer: Brexit bez dohody by znamenal nedostatek léků i zdražení energií a potravin

 

Na základě usnesení britského parlamentu, který vládě uložil do středečního večera zveřejnit dokumenty související s brexitem bez dohody, uveřejnila vláda pětistránkový materiál. Tento materiál by vypracován v rámci tzv. Operation Yellowhammer (Operace strnad) zaměřující se na přípravu brexitu bez dohody. 

Loading



 

Zpráva uvádí, že po brexitu bez dohody by došlo ke zpožděním v osobní přepravě a až 60 % poklesu pohybu kamionů přes Lamanšský průliv. Hrozí také nedostatek léků, které jsou povětšinou importovány přes přístav v Doveru. Očekává se nárůst cen energií a paliva. Ačkoliv by nemělo dojít k výraznému nedostatku potravin, je možné jejich zdražení. Zdražení by přitom nejvíce postihlo nízkopříjmové skupiny obyvatel.

„Napříč Spojeným královstvím dojde k protestům a kontraprotestům, které mohou pohltit značný objem policejních prostředků. Také může narůst veřejný nepořádek a napětí v komunitách,“ stojí v dokumentu. Situace v Severním Irsku by mohla vyústit v protesty a silniční blokády.

Analýza má podle vlády popisovat nejpesimističtější scénář. Rosamund Urwinová z listu The Sunday Times však potvrzuje, že v minulosti byla totožná zpráva označena jako „základní“ varianta. Johnsonův kabinet se nyní snaží uklidnit veřejnost.

Opoziční labouristé považují analýzu za potvrzení hrozeb, které by brexit bez dohody mohl pro Británii znamenat. Důležité je proto podle mluvčího labouristů pro otázky brexitu Keira Starmera znovu povolat poslance, aby mohli „podrobit tyto dokumenty podrobné analýze a přijmout potřebné kroky k zastavení brexitu bez dohody“.

REKLAMA

Zdroj: iDNES.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Brexit přechodné období 2020

Británie: ekonomický propad a tvrdý brexit

Důsledky pandemie koronaviru tvrdě zasáhly evropskou i světovou ekonomiku. Velkou Británii navíc krize zastihla v klíčovém roce, kdy se musí s Evropskou unií dohodnout na pravidle rozchodu. Turbulentní dění kolem brexitu se tak může ještě zkomplikovat. Podle analytiků a komentátorů opět vzrostlo riziko hrozby odchodu bez dohody.

Text: Karel Pučelík

17. 07. 2020

Konec fiskálního konzervatismu v Británii

Konec fiskálního konzervatismu v Británii

Politika britské Konzervativní strany, tak jak jsme ji po desetiletí znali, alespoň prozatím mizí. Rozpočet Johnsonovy vlády přichystal po dlouhou dobu nebývalé výdaje. A to nehledě na opatření proti koronaviru.

Text: Karel Pučelík

17. 04. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *