Recenze: Panství Downton – Velkolepé zakončení a povedená sonda do života britské aristokracie

Za cca pět let svého vysílání sbíral seriál Panství Downton samou chválu. Kritici byli nadšení, diváci se nemohli dočkat dalšího dílu, nominace na různé ceny či ty ceny samotné se jen hrnuly. Tvůrci se rozhodli pro velkolepé zakončení v podobě celovečerního snímku, který se právě objevuje v našich kinech. A jak se to podařilo?

Rodina Crawleyů z panství Downton a jejich služebnictvo se divákům představili již během šesti sérií oblíbeného seriálu. Každý díl nabízel další výlet do života těchto britských aristokratů, bohatých majitelů honosného sídla, v první polovině 20. století. Poslední epizoda byla odvysílána v roce 2015, přesto se ale nemělo jednat o úplný konec. Finální završení přichází až teď a to v ambiciózní podobě celovečerního kinofilmu. Děj se točí okolo plánované královské návštěvy, která má přijet na Downton. To vzbudí, pochopitelně, v celém sídle značný rozruch.

Na jedné straně tedy snímek představuje zakončení veleúspěšného seriálu, na straně druhé ale funguje jako samostatná jednotka, která od diváka neočekává a nepožaduje po něm sebemenší znalosti seriálového dění. 

Už od prvních okamžiků je jasné, že pokud nic jiného, je film naprosto precizně udělaný a vizuálně nádherný. Lokality jsou překrásné, interiéry i exteriéry vybrány s obrovským citem. Totéž platí pro hudební podkres celého dění. Oba tyto prvky nádherně dotváří děj a působí jako velice efektivní pojítka s již zmíněným seriálovým předchůdcem. Napomáhají tak tomu, že snímek dokonale adaptoval atmosféru seriálu a jako by na něj nenásilně navázal, jako bychom oblíbené postavy snad ani neopustily, přestože od posledního vysílaného dílu uplynuly bezmála čtyři roky.

To je nepochybně i tím, jak celý herecký ansámbl, a že ten je tady prvotřídní, bezchybně vplul opět do svých rolí. Všechny postavy jsou, zcela jistě zásluhou jejich představitelů i scénáristy (scénář psal Julian Fellowes, která stojí i za seriálem), bez problémů uvěřitelné, každá má nějakou svoji lepší a horší stránku (ač ne všechny mají ve snímku možnost vyniknout naplno, čemuž se vzhledem k počtu charakterů nedá divit), všechny jsou příjemně lidské. Umožňují diváku prožívat s nimi jejich malá dramata a ve výsledku jim přát to dobré.

Za nosný dějový prvek vybrali tvůrci, celkem příznačně, návštěvu britského krále a královny tehdejší doby. Je jasné, že nějaká významná událost byla pro tvorbu scénáře k dvouhodinovému filmu nutná a tato slouží vskutku dobře. Vzhledem k postavení Crawleyů není neuvěřitelná, zároveň je dostatečně neobvyklá, aby přiváděla i takovouto rodinu a jejich služebné k zoufalství samou nervozitou atp. Celkem přirozeně z ní pak plyne spousta pro film důležitých, nebo jej obohacujících scén. Není nouze o situace žádného druhu, veselé, smutné, dramatické, vtipné,…  Nemalé procento stopáže diváka i rozesměje nebo minimálně mu vykouzlí úsměv na tváři (obzvlášť, pokud docení suchý britský humor, špetku ironie a sarkasmu). Místy se možná zdá, že dobrých scén a šťastných konců je tam na dvě hodiny času až moc a někdy trochu rychle, ale nijak výrazně to dojem nekazí. Pořád je tam toho štěstí únosná a uvěřitelná míra, na kterou se v této krásné výpravě příjemně kouká.

Verdikt

Seriál jsem s nadšením sledovala a ač jsem se filmu nemohla dočkat, měla jsem své obavy. Bála jsem se, jak se filmaři popasují s laťkou, kterou seriál nasadil velmi vysoko. Ale ono to i na velkém plátně v celovečerním formátu skvěle funguje! Snímek perfektně pokračuje v tónu nastaveném seriálem, udržuje jeho atmosféru a styl. Zároveň ale velmi dobře funguje i jako samostatně stojící počin, který nevyžaduje znalost stejnojmenného seriálu a příjemnou podívanou nabízí i lidem, co neviděli byť jediný díl. Zatímco pro fanoušky seriálu půjde nejspíš o trochu sentimentální zakončení jisté éry a poslední šance setkat se se svými oblíbenými hrdiny (především tedy Violet, přiznejme si to), neznalým se dostane velice dobré, vizuálně krásné, sondy do života britské aristokratické rodiny. A obojí funguje na výbornou. 

Panství Downton / Downton Abbey
Trailer
Velká Británie, 2019, 122 min
Drama
Režie: Michael Engler
Scénář: Julian Fellowes
Hrají: Michelle Dockery, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Laura Carmichael, Joanne Froggatt, Hugh Bonneville, Sophie McShera, Allen Leech, Jim Carter, Matthew Goode, Penelope Wilton, Phyllis Logan, Brendan Coyle, Lesley Nicol, Imelda Staunton, Geraldine James a další