Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Žalobce zastavil trestní stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo. Propojení s Agrofertem nehrálo roli

Česko

  11:07aktualizováno  18:25
Praha - Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) dnes zastavilo trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) i ostatních obviněných v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Šéf MSZ Martin Erazím sdělil, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Právě pro ně přitom byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala. Babišův advokát už rozhodnutí obdržel. Premiér zastavení stíhání nepovažuje za překvapení. Mluvčí Evropské komise ponechala dotaz ČTK k obratu v kauze Čapí hnízdo bez komentáře.

Premiér Andrej Babiš je obviněný v kauze Čapí hnízdo. foto: koláž: iDNES

Podle šéfa pražských žalobců Martina Erazíma šlo o složitou právní otázku ohledně výkladu právního pojmu malý a střední podnik. Právě pro ty byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala. 

„Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovaly Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání,“ uvedl Erazím. Dokazování však podle něj vedlo k závěru, že podnik podmínky splňoval. Proto se šéf MSZ v rámci aprobace ztotožnil se závěry dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Babiš v pátek odkázal na vyjádření dozorujícího žalobce z loňského května. Šaroch podle něj uvedl, že závěr policie o tom, že skutek, pro který bylo trestní stíhání zahájeno, není konečný a nemusí být ani v plné míře hodnověrný. Mimo jiné proto nepokládá předseda vlády rozhodnutí za překvapivé. Ke kauze se dále příliš vyjadřovat nechtěl. Uvedl, že tak možná učiní v budoucnu, až nebude v politice.

Přečtěte si oficiální vyjádření šéfa pražských žalobců

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. „I přes zjištěné vazby mezi těmito subjekty, zejména prostřednictvím rodinných příslušníků, byla proto Farma Čapí hnízdo správně posouzena jako nezávislý podnik,“ vysvětlil Erazím.

Mluvčí Evropské komise ponechala dotaz ČTK k obratu v kauze Čapí hnízdo bez komentáře. „Nekomentujeme vnitřní záležitosti justice a policie v členských státech. Náklady spojené s tímto projektem byly vyňaty z fondů EU v lednu 2018. Proto se tato záležitost netýká rozpočtu EU a je čistě věcí českých úřadů,“ uvedla na dotaz ČTK mluvčí EK. Evropský úřad pro boj s podvody OLAF se v pátek rovněž nevyjádřil. Minulý týden šéf jeho vyšetřovatelů Ernesto Bianchi prohlásil, že stíhání je zcela věcí české justice a úřad již případ neřeší, neboť evropskou dotaci Česko vrátilo.

Kauza, která se na samém počátku jevila jako jednoduché podvodné jednání při získání evropské dotace na výstavbu Farmy Čapí hnízdo, se vlivem dokazování a především nutností vykládat evropské předpisy vyvinula podle Erazíma do složité právní otázky v části výkladu aktů přijatých orgány Unie.

„Doufejme, že už je všechno konečné. Určitě mám velkou radost,“ reagoval na rozhodnutí městského zastupitelství Andrej Babiš v radiu Impuls. 

‚Ani já sám bych žalobu nepodal.‘

Podle Erazíma se Šaroch vypořádal se závěry Evropského úřadu proti podvodům (OLAF), aniž by je jakkoliv rozporoval. Poukázal prý pouze na další možné výklady hodnocení trestněprávní odpovědnosti v rámci trestního řízení. 

Pavel Erazím se podle svých slov pokusil postavit do role Jaroslava Šarocha.  „Po seznámení se s touto právní úvahou jsem si byl nucen, v rámci možnosti využití svých oprávnění vedoucího státního zástupce, položit otázku, zda já osobně bych za tohoto právního stavu na kohokoliv, ať už by se jednalo o premiéra nebo osobou jinou, podal obžalobu. Musel jsem si poctivě odpovědět, že nikoli,“ píše Šarochův nadřízený.

I kdyby prý v budoucnu Soudní dvůr EU rozhodl, že definice Čapího hnízda jako „malého a středního podniku“ byla chybná, není podle něj možné vinit za ty, kteří o žádosti o dotaci rozhodovali před 11 lety.

„Nepovažoval jsem za možné o vývoji ve věci veřejnost neinformovat,“ uvádí k závěru zprávy Erazím. Při svém rozhodování v minulosti prý vědomně upřednostnil práva dotčených osob. Naznačil ale také, že celá kauza měla být v poslední době lépe komunikovaná směrem k veřejnosti. „ Při pohledu zpět jsem toho názoru, že mělo být oznámeno zřetelně a jednoznačně, že došlo k předložení rozhodnutí o zastavení trestního stíhání v rámci standardního aprobačního procesu vedoucími pracovníky MSZ v Praze,“ píše Erazím.

Rozhodnutí městské zastupitelství rozeslalo oprávněným osobám. Někteří obhájci potvrdili, že ho již obdrželi. Bezodkladně po nabytí právní moci ho pak pošle i nejvyššímu státnímu žalobci Pavlu Zemanovi. Ten má možnost pravomocná rozhodnutí o zastavení trestního stíhání zrušit.

Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Zastavení trestního stíhání se zatím netýká premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Ve vyloučené části řízení stále pokračuje vyšetřování.  

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...