Banky.cz Články Půjčka Zájem o kreditní karty klesá. Některé banky je začínají rušit

Zájem o kreditní karty klesá. Některé banky je začínají rušit

13.9.2019 Půjčka

Česká republika – země kreditním kartám zaslíbená? Nic takového v nejbližší době rozhodně nehrozí. Právě naopak – ukazuje se, že Česko bude zemí, která kreditkám nepřeje. Jejich počet už několik měsíců klesá. Některé banky je dokonce vůbec nenabízejí.

REKLAMA

Stále menší zájem obyvatel České republiky o kreditní karty koncem července razantně vyřešila Sberbank. Rozhodla se, že je jednoduše zruší. Už víc než měsíc proto kreditky nenabízí.

A ke konci září ukončí platnost i těch, které její klienti aktuálně mají.

Sberbank není jediná

Banka tím reaguje na nízký zájem o kreditní karty mezi jejími klienty. Proto se rozhodla spolu s přechodem na novou karetní platformu kreditky zrušit.

Jejich návrat sice vedení banky definitivně nevyloučilo, nicméně z jejích vyjádření vyplývá, že momentálně není na pořadu dne. A pokud se situace na trhu nezmění, tak pravděpodobně ještě dlouho nebude.

Sberbank navíc není jedinou bankou v České republice, která kreditky nenabízí. Obejít se bez nich musejí také klienti Air Bank nebo Trinity Bank.

Nejslabší za posledních 9 let

Přístup některých bank ke kreditním kartám je důsledkem toho, jak k tomuto produktu v posledních letech přistupují klienti. Zatímco v roce 2011 měli lidé v České republice 2,3 milionu kreditních karet, koncem minulého roku už jich bylo zhruba o půl milionu méně.

Odpovídá tomu i objem peněz, které si lidé tímto způsobem půjčují. Letos v květnu to bylo 17,9 miliard korun. Nejméně od srpna 2010.

Oproti rekordním údajům z června 2015, kdy si lidé na kreditní karty půjčili 29 miliard korun, je rozdíl víc než 11 miliard. Jinak řečeno propad skoro o 40 %.

A tomu, že se ve zbytku roku situace změní, nic nenasvědčuje.

Hlavní příčina? Konsolidace

Důvodů takového pádu je několik. Jedním z nejvýraznějších je ale postup samotných bank. Právě ty totiž v posledních letech klientům nabízejí výhodné konsolidace úvěrů. Včetně kreditních karet.

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Lidé díky tomu získají mnohem výhodnější úrok. A objem půjček i počet kreditních karet proto logicky klesá.

Kreditky navíc musí soupeřit s rychlými on-line půjčkami a dalšími úvěrovými produkty, které se na trhu objevily s rozmachem moderních technologií. A které často nabízí výrazně menší úroky než kreditní karta. Navíc jsou snadno dostupné a také proto jim lidé často dávají přednost.

Na kreditních kartách ubyly výhody

Dalším významným dokladem, proč zájem o kreditky v České republice klesá, je nařízení Evropské unie z podzimu 2015.

Tehdy unie zavedla strop pro provize, které si banky účtují u obchodníků za to, že u nich zákazník platí kartou. Zatímco do té doby si banky strhávaly i 2 až 3 % z každé útraty zaplacené kartou, po zásahu Evropské unie to může být maximálně 0,3 %. A to je výrazný rozdíl.

Výsledkem bylo, že bankám klesly příjmy. Proto se rozhodly, že zruší některé výhody, které právě kreditní karty klientům přinášely. Často například snížily částku, kterou klienti dostávají zpět za každý nákup zaplacený kartou.

Situaci ovlivnil i růst ekonomiky

Pro zákazníky tak není kreditní karta zdaleka tak výhodná jako ještě před několika lety. Lidé se tím pádem víc rozmýšlejí, jestli si ji opravdu pořídit.

Těmto pochybám navíc nahrává nejen stále větší nechuť k zadlužování, ale také nízká nezaměstnanost a růst české ekonomiky. Lidé díky tomu mají víc peněz a kreditní kartu jednoduše nepotřebují. A pokud ji mají, není pro ně problém splatit půjčku ještě v bezúročném období.

Výsledek je, že banky méně vydělávají. A reagují na to dalším osekáváním výhod, které ke kreditním kartám nabízí.

Nejlevnější půjčka od Zonky

Dostávají se tak do spirály, kdy ubírání výhod přispívá k poklesu zájmu o kreditní karty. Což vede k dalšímu ubírání benefitů. Anebo dokonce k rušení kreditek jako v případě Sberbank.

Chcete hypotéku? Tak na kreditku pozor

Zájem o kreditní karty nepřímo ovlivnila také situace na hypotečním trhu. Zejména loňské pokyny České národní banky, která zastropovala výši hypoték v závislosti na čistém příjmu i zadlužení žadatele.

Od podzimu 2018 totiž platí, že:

  • celkové zadlužení žadatele o hypotéku nesmí překročit devítinásobek jeho čistých ročních příjmů
  • a měsíční splátky všech dluhů nesmí překročit 45 % měsíčních čistých příjmů žadatele

Do této částky se přitom počítají veškeré dluhy, včetně kreditní karty. A v jejím případě se do celkového zadlužení počítá celý úvěrový rámec, který karta nabízí. Jinak řečeno maximální částka, kterou si na ni její držitel může půjčit.

Kreditkám chybí tradice

Hypotéka, na kterou žadatel dosáhne, se tím může rapidně snížit. A vzhledem k tomu, že ceny nemovitostí dlouhodobě rostou a získat hypotéku je stále složitější, je pro spoustu lidí výhodnější kreditní kartu zrušit.

Navíc je tu ještě jeden důvod – psychologický. Na rozdíl od západní Evropy či USA navíc nemají kreditní karty v České republice takovou tradici. Mnoho lidí dokonce kreditku nikdy nemělo a znají ji jen z filmů či seriálů, kde dovedla své držitele ke zbytečnému zadlužení.

Jen relativně málo klientů ví, jak kreditní kartu správně používat. A že díky tomu mohou vydělávat. Ať už díky „kreditkovému cashbacku” nebo prostřednictvím benefitů, které tyto karty stále nabízí. Záleží jen na tom, jakou kartu (a výhody) si vyberete.

REKLAMA

ANKETA k článku Zájem o kreditní karty klesá. Některé banky je začínají rušit

Máte kreditní kartu?

Počet odpovědí: 194

KOMENTÁŘE k článku Zájem o kreditní karty klesá. Některé banky je začínají rušit

Přidejte nový komentář

Kreditky v Evrope, Komentoval(a): Kotrba

28.10.2019 13:45:19
Je tu jeste jeden duvod, proc se kreditkam v Evrope nedari, kdyz maji lide penize. A to je negativni dopad na drzitele primo od regulatoru. Tesne to souvisi se zminenymi hypotekami. Zatimco v USA lidem vracejicim penize vcas roste tzv. score a jejich kredibilita pro banky tak roste take, v Evrope je to k tizi drzitele a ma financni produkty mene dostupne. Evropsky pristup je zcela na hlavu. Osobne mam kreditku jen kvuli autopujcovnam, ktere na ni v nekterych zemich trvaji. V Evrope panije absurdni situace kolem uzivatelu kreditek. V podstate se jedna o uplne jiny produkt nez ve zbytku sveta, byt nazev je stejny.

Re: Kreditky v Evropě, Komentoval(a): Petr Jermář

28.10.2019 20:41:51

Dobrý den, děkuji za zajímavý příspěvek do diskuze. Ano, je to jak píšete. V USA se bez kreditky resp. pozitivního score neobejdete, nikdo by Vám ani nepronajal byt. V Evropě Vám za řádné splácení kreditek taktéž roste pozitivní score (máte kladné záznamy v registrech dlužníků) a při žádosti o půjčku či hypotéku tak máte body ve skóringu navíc. Na druhou stranu Vám v momentě žádosti o úvěr bonitu snižuje schválený úvěrový rámec (který je započítán do parametrů DTI/DSTI). Řešením je budování pozitivního skóre před žádostí o úvěr a následné zrušení kreditky (nebo snížení úvěrového rámce na úroveň, která příliš nesníží Vaši bonitu - např. 50 000 Kč). 

Srovnání USA - Evropa by se dalo popsat jako "jiný kraj, jiný mrav". Zdravotní pojištění, právo nosit a používat zbraň, kreditní karty, alkohol, veřejná doprava a mnoho dalšího je evropském a americkém přístupu zcela odlišné, do určité míry plynoucí z rozdílného historického vývoje obou kontinentů.

Kreditka - jiný pohled, Komentoval(a): Václav

21.11.2019 13:56:36
Zajímavé je, že asi 2 roky sleduji trend, že vám v západní Evropě nepůjčí na letišti auto, když nemáte kreditku (líp se jim potom vymáhají např.pokuty). Takže i když bych chtěl přejít k Airbank, tak nepřejdu, protože kreditku nepodporují.

Kreditka, Komentoval(a): Milan

21.12.2020 18:51:51
Před 2 lety jsem byl okolnostmi donucen pořídit si kreditku. Debetní kartou se mi nepodařilo rezervovat ubytování ani půjčovnu. Akceptace prošla jen přes kreditku. Důvod byl prostý - jednak bonita klienta prověřená bankou, jednak úhrada pohledávky bankou... U debetky může být 0 na účtu a vydává se už při založení bez prověřování bonity.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Půjčka od soukromé osoby

19.4.2024 Půjčka

Půjčka od soukromé osoby, ale též půjčka od soukromého investora. Oba názvy půjčky říkají, že nejde o úvěr od banky, ale ani od licencované nebankovní společnosti. Už tento fakt samotný by ve vás měl vzbudit zvýšenou opatrnost. Může se půjčka od soukromníka vyplatit? A co si vyžádá za svou často dost velkou shovívavost ohledně nižší bonity a příjmů?


Půjčka pro cizince: Jak ji získat

16.4.2024 Půjčka

Jste v České republice cizincem, ale žijete tady, pracujete a platíte daně? Pak vaše jiné než české občanství nebude při vyřizování bankovní půjčky žádnou překážkou. U nebankovních společností ale situace tak jednoznačná není. Přečtěte si vše důležité o půjčkách pro cizince. Zjistěte, jak zvýšit své šance na schválení žádosti. Co bude při vyřizování půjčky pro cizince jinak než u tuzemských zájemců o úvěr?

Kdy se vyplatí konsolidace půjček

11.4.2024 Půjčka

Aby se konsolidace úvěrů vůbec mohla vyplatit, je potřeba ji provést správně. Co to znamená? Ve výsledku nejde o nic složitého: úspěšné sloučení půjček musí splňovat jen několik zcela základních (a jistě uznáte, že i očekávatelných) podmínek. Podívejte se, jak na nejvýhodnější konsolidaci půjček: kde ji hledat, jak si ji nastavit, kdy ji provést. Ukážeme vám i situace, kdy konsolidace buď nebude vůbec výhodná, nebo dojde k jejímu zamítnutí.

Půjčka na ruku: rychlá finanční pomoc, když ji nejvíce potřebujete

8.4.2024 Půjčka

Pro půjčky na ruku je typických několik skutečností: nevyžadují bankovní účet, čisté registry a ani příkladnou bonitu klienta. Dostupné jsou i lidem s nižším příjmem, také ve zkušební době, ve výpovědní lhůtě, často i období nezaměstnanosti nebo na mateřské/rodičovské dovolené. To je vše je stále ještě v toleranci zákona o spotřebitelském úvěru, byť na hony vzdálené od praxí bank. Přesto může být bezpečná a opravdovou pomocí v krátkodobé krizi.

Jak porozumět kontokorentu (povolenému debetu)

28.3.2024 Půjčka

Kontokorent neboli povolené přečerpání, či povolený debet, je spotřebitelským úvěrem. Že jste to doposud nevěděli? Možná je víc věcí, které o kontokorentu netušíte, přestože ho možná i sem tam využijete. Jde o poměrně automatizovaný produkt, permanentní finanční rezervu, u které netřeba myslet na pravidelné splátky. A to je značnou výhodou. Jenže má i rizika a nevýhody, o kterých se vyplatí vědět.

Z naší bankovní poradny

Refixace hypotéky a zhoršení bonity

Dobrý den, nevíte prosím, jak zkoumá Hypoteční banka u refixace bonitu klienta? Příští rok končí fixace a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Nevím jak by banka případně zhodnotila příjem formou invalidního důchodu a nějakého menšího výdělku na částečný úvazek. Na druhou stranu jsem mladý člověk, kde změnu zdravotního stavu a bonity banka neočekává a se splátkami nebyl nikdy problém, zbývající jistina je už malá (cca 1,2 mil. Kč). Takovouto částku lze již půjčit i jako půjčku na cokoliv a vidím na nich někdy i lepší úroky než u hypoték. Opět ale bude banka požadovat doklad o příjmu, což bude asi příští rok problém, pravděpodobně budu na invalidním důchodu a 0,3 úvazku. I když mi moje banky v internetovém bankovnictví nabízí “výhodné půjčky do 1,2mil do 15 minut na účtu” tak asi stejně člověk musí poslat doklad o příjmu. Konec fixace je vice než za rok, je čas, a úroky klesají. Ale rád bych zvážil všechny možnosti. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

při refixaci hypotéky se znovu neověřuje bonita dlužníka, vstup do invalidního důchodu ani snížení příjmů nemůže být důvodem pro zesplatnění úvěru. Banka Vám nabídne úrokovou sazbu pro další období. Přinejhorším bude úrok o pár desetinek vyšší. Refinancování hypotéky u jiné banky nedoporučuji (zde by se již bonita ověřovala). Taktéž nelze doporučit refinancování hypotéky neúčelovou půjčkou. Mimo ověřování bonity je třeba zvážit i maximální splatnost úvěru (hypotéka až 30 let, půjčky obvykle do 10 let). Čím kratší splatnost, tím vyšší měsíční splátka. 

ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků.

Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například:

věk,příjemči bonita.

Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem.

Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny.

V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy.

Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá.

Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky.

Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena