Do bývalé hasičky se přestěhuje informační kancelář a bude tam i víceúčelový sál

13. září 2019, tiskové zprávy, přečteno: 3549×

Budova bývalé hasičky v Blansku se oděje do nového hávu. Po rekonstrukci, která by měla začít za dva roky, se z ní stane objekt občanské vybavenosti a přemístí se tam informační kancelář Blanka. Ta by měla být v přízemí. V prvním patře pak vznikne společenský sál, který se využije na různé společenské a kulturní události. O plánech na rekonstrukci a o nové podobě objektu informovalo vedení města na tiskové konferenci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

budova-byvale-hasicky-v-tzv.-predzamci-92033-0_550.jpg

Budova hasičky v Předzámčí by se měla za dva roky obléct do nového kabátu. Foto: O. Požár

Na přeměnu hasičky dostala radnice postupně pět architektonických návrhů, z nichž byl podle vedoucího odboru investičního a územního rozvoje Marka Štefana nakonec vybrán návrh architektky Moniky Sirné.

nova-podoba-hasicky-kam-se-prestehuje-informacni-kancelar-blanka-68652-0_550.jpg

Pohled na průčelí nově zrekonstruované budovy tzv. hasičky na vizualizaci architektky Moniky Sirné. Foto: Abras projektový ateliér

„Všechno směřuje k tomu, že informační kancelář Blanka bude mít v přízemí větší prostor a její pracovníci zachytí proud návštěvníků ze tří směrů: od náměstí Svobody, z pěší zóny na Rožmitálově ulici a ze směru od Seifertovy ulice a náměstí Republiky. Navíc se rozšíří i služby pro turisty a návštěvníky včetně občerstvení,“ uvedl Marek Štefan.

nova-podoba-hasicky-kam-se-prestehuje-informacni-kancelar-blanka-12201-0_550.jpg

Pohled na novou podobu informační kanceláře Blanka od Seifertovy ulice. Foto: Abras projektový ateliér

V prvním patře by pak měl být společenský prostor k pořádání různých konferencí, přednášek, menších koncertů či kulturních akcí, nebo i k pronájmu pro soukromé společenské akce. „Pokud všechno půjde dobře, tak s realizací počítáme v roce 2021,“ upřesnil starosta Jiří Crha.

Při pohledu na průčelí budovy bude vlevo průchod se schody směrem k zámku a vznikne tak zámecká ulička. Pod schody pak bude průchod k ZUŠ. Řešení nové podoby hasičky počítá například i se skrytým zabudováním místa pro kontejnery na odpad.

nova-podoba-hasicky-kam-se-prestehuje-informacni-kancelar-blanka-72896-0_550.jpg

Pohled na průčelí nově zrekonstruované budovy tzv. hasičky na vizualizaci architektky Moniky Sirné. Foto: Abras projektový ateliér

Všechny budovy v předzámčí zůstanou podle starosty Jiřího Crhy v majetku města, přičemž v dohledné době začnou opravy objektu Zámek 2, kam se přesunou kanceláře a další provozní prostory Muzea Blanenska, v němž se tak uvolní místnosti pro depozitáře.

nova-podoba-hasicky-kam-se-prestehuje-informacni-kancelar-blanka-93687-0_550.jpg

Pohled ve směru od zámku, kde po úpravě schodů a bývalé hasičky vznikne zámecká ulička, která neutrálně naváže na pěší zónu v centru města. Pod schody pak bude průchod směrem k ZUŠ. Foto: Abras projektový ateliér

A v blízké budoucnosti se opraví také další přízemní budova Zámek 3, která by se dala k dispozici muzeu a základní umělecké škole. S úpravou celého prostoru v lokalitě tzv. Předzámčí se tak podle starosty podaří naplnit jeden z bodů programového prohlášení rady.

Ondřej Požár

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty