Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Státní zástupce zastavil stíhání v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce zastavil stíhání v kauze Čapí hnízdo

13.09.2019 12:05
Autor: ČTK

Státní zástupce dnes zastavil trestní stíhání Andreje Babiše a dalších v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Městské státní zastupitelství to zveřejnilo na stránkách. Rozhodnutí bylo zúčastněným rozesláno do datových schránek. Opozice doufá, že zastavení stíhání bude relevantně odůvodněno.

Podle šéfa pražských žalobců Martina Erazíma šlo o složitou právní otázku ohledně výkladu právního pojmu malý a střední podnik. Právě pro ty byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

"Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovaly Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání," uvedl Erazím. Dokazování však podle něj vedlo k závěru, že podnik podmínky splňoval. Proto se Erazím ztotožnil se závěry dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. I přes zjištěné vazby mezi těmito subjekty, zejména prostřednictvím rodinných příslušníků, byla proto Farma Čapí hnízdo správně posouzena jako nezávislý podnik," vysvětlil Erazím.

Rozhodnutí o zastavení stíhání pošle městské státní zastupitelství bezodkladně po právní moci šéfovi žalobců Pavlovi Zemanovi, který může rozhodnutí zrušit jako nezákonné.

Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Zastavení trestního stíhání se zatím netýká premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Ve vyloučené části vyšetřování stále pokračuje, uvedli na dotaz ČTK žalobci.

Opozice doufá, že zastavení stíhání bude relevantně odůvodněno

Opoziční politici doufají, že rozhodnutí žalobců zastavit stíhání v případu Čapího hnízda bude odůvodněno relevantními argumenty. Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan novinářům řekl, že verdikt je třeba respektovat, šéf KDU-ČSL Marek Výborný prohlásil, že i pokud byl postup premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu legální, rozhodně nebyl morální. Podle ODS za sebou rozhodnutí nechává pachuť a rozdělenou společnost, šéf SPD Tomio Okamura uvítal, že je kauza konečně rozhodnuta.

"Respektujeme závěry státního zastupitelství, ale samozřejmě mě bude zajímat odůvodnění. Ale to, že postup Andreje Babiše a ostatních nebyl protiprávní, ještě neznamená, že byl morální," napsal ČTK Výborný. Babišovy problémy by nyní podle něj konečně mohly přestat paralyzovat vládu. "Jsou oblasti, které potřebuji řešení - třeba hrozící krach domácí zdravotní péče nebo sociálních služeb," dodal.

Šéf ODS Petr Fiala řekl, že občanští demokraté berou rozhodnutí státního zastupitelství na vědomí. "Je to v souladu s očekáváním posledních dní. Končí jedna z kauz premiéra, kterou provázely nestandardní kroky, včetně nečekané výměny ministra spravedlnosti a tlaku na vyšetřování prostřednictvím médií," napsal Fiala na twitteru. "Rozhodnutí respektuji, celá kauza ale zanechá za sebou pachuť a rozdělenou společnost," míní.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na twitteru uvedl, že státní zastupitelství změnilo po letech názor. "Což se děje v jednom procentu případů. Proto je nyní nutné, aby městské státní zastupitelství změnu takového názoru obhájilo silnými argumenty," uvedl. Na ty čeká i Rakušan. Babiš podle něj svými výroky vyšetřování přinejmenším nepřímo ovlivňoval. "Rozhodnutí je třeba respektovat," řekl šéf STAN novinářům ve Sněmovně.

Okamura řekl, že SPD od počátku případu ctila presumpci neviny. "My neokopávali kotníky a nedělali štvavé antikampaně," řekl novinářům. Česku podle něj prospěje, že konečně padlo definitivní rozhodnutí. "Uvidí se, co bude dál," dodal Okamura.


Čtěte více:

HN: Babiš je podle EK ve střetu zájmů kvůli vazbám na Agrofert
31.05.2019 9:59
Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle Evropské komise ve střetu zájmů kv...
FT: Babišův konflikt zájmů je skvrnou na české demokracii
06.06.2019 13:54
Česká republika je zavedenou demokracií, kde jsou respektovány občansk...
Deník N: Žalobce zastavil stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo
02.09.2019 10:38
Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babi...
Trump hodlá příští rok snížit daně pro střední třídu
13.09.2019 9:27
Americký prezident Donald Trump hodlá v příštím roce představit plán n...
Běžný účet v červenci v deficitu 27 miliard korun, výrazně hlubším než čekal trh
13.09.2019 10:27
Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických tran...
Zprávy dobré, nadšení mírné. Závěrem týdne sledujeme ústup z dluhopisů a silnější banky
13.09.2019 11:06
Nové zprávy se snaží podpořit sentiment na trzích hned z několika stra...
Ifo: Německo bude mít letos opět největší přebytek běžného účtu
13.09.2019 11:43
Německo bude mít letos už čtvrtým rokem za sebou největší přebytek bě...

Váš názor
  • Politická kausa
    14.09.2019 9:22

    Jidtě že je Babiš nevinný. Kdyby nebyl úspěšný v politice a kdyby neodsřihnul šlechtu a církev od bezpracných zisků a dojení státu jako například Kapsh tak by o žádném Čapím hnízdě nikdo nikdy nevěděl. O kolik okradli náš stát havlokocábové a tuneldědkové Klausové? A o kolik "demokraté" okrádají stát dodnes štědrými sociálními dávkami ?
    czexit
  • Bradáčová zkusí jít Babišovi po krku
    13.09.2019 23:29

    Rozhodnutí přezkoumají i lidé od Bradáčové. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová na webu připomněla, že rozhodnutí městského státního zastupitelství podléhá také dohledovému přezkumu vrchního státního zastupitelství. „Pokud by zdejší státní zastupitelství došlo k závěru, že rozhodnutí bylo vydáno v rozporu se zákonem a je nutno jej zrušit, zašle neprodleně Nejvyššímu státnímu zastupitelství spolu se spisem stanovisko, ve kterém kvalifikovaně uvede, v čem rozpor se zákonem spatřuje,“ popsala.
    Špaček
  • co je ?
    13.09.2019 13:48

    dyť je vše v nejlepším pořádku, daně se zvedají, měna klesá, inflace jako prase, dluhy státu rostou, nepracující se mají čím dál lépe, podnikatelé jsou třídní nepřátelé, ve světe jsme k smíchu, zahraniční investoři od nás odcházejí, ale Andy může dál brát z daní skoro 2mld pro sebe a jeho stádo za 1500 nebo 900 měsíčně hýká blahem tak vše OK v bananistánu ne ?
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: co je ?
      13.09.2019 15:10

      Tak si shrňme co víme ...ČNB ..vše špatně ... vláda, premiér, prezident ...vše špatně ... spousta času na diskutování.... dyť vy musíte mít vyděláno a spoustu času, tak co si stěžujete? P.S. Ale jako dlouholetý a stálý volič TOPky s Vámi v něčem i občas souhlasím :-)
      Poldinka
  • ve slušné zemi
    13.09.2019 13:22

    Ve slušné zemi by případ dorazil až k soudu. je možné, že žádný zákon neporušil, ale ještě existuje selský rozuma obyčená slušnost ... slov, která jsou ode dneška v naší vlasti cizí.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: ve slušné zemi
      13.09.2019 13:29

      Zeman by to stejně zastavil. Potřebuje beranidlo, aby mohl držet vybrané v šachu.
      Velkamedvědice
  • dobrá práce Erazíme
    13.09.2019 12:31

    Erazim měl původně spis studovat několik týdnů. Ale nejedl, nepil, nespal a zvládl to za pár dní. To je aspoň obětavej státní úředník, který si zvýšení platu zaslouží. A jak bude kauza pokračovat? Rozhodnutí začne přezkoumávat Pavel Zeman. Bohužel, ten bude Benešovou odvolán v polovině přezkumu a nahrazen někým rozumnějším, kdo si nebude chtít ničit kariéru. Ten už správně rozhodne, že mafián Bureš je zcela nevinen. Preference ANO stoupnou na 40%, ČR se přejmenuje na ANOfertstán, Praha na Bureš city, Letiště Václava Havla na Letiště Čapí hnízdo a jak nám tady bude hezky...
    qwer
  •  
    13.09.2019 12:30

    Doufám, že budou následovat omluvy všech opozičních stran a jiných lhářů stejně rychle jako byly obvinění a urážky premiéra Babiše.
    juniper
    •  
      13.09.2019 12:33

      Že to neměl Bureš zaplacený nebo neměl na zainteresované osoby složku si může myslet asi jen nějakej juniper...
      qwer
      • qwer
        13.09.2019 13:11

        30000 stran...Majstrštyk bylo nenajít mladého, z novinářu udělat hyeny./ ti o dceři vůbec nemluvili/ a vyřadit hlavního svědka mladého a nemocnou Moniku válející se u moře nevyslechnout. Poučení. Vyjmout část z celku. Vyčerpat neodsažitelné dotace. pak ji vrátit.
        Velkamedvědice
  •  
    13.09.2019 12:16

    Konečně se Andrej může naplno věnovat práci na rozkvětu naší vlasti a sbalený "Pankrácký kufřík" s kartáčkem na zuby, biblí a fotografiemi rodiny může zase na chvíli odložit. Do vyřešení nějaké další kauzy :-)
    Poldinka
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data