Výstava strojů na D1: Kolik peněz půjde skutečně na infrastrukturu v příštím roce

Oprava silnice

Určitě jste minimálně na sociálních sítích zaznamenali onen vtípek, který poukazuje na to, že u nás máme skvělou výstavu stavebních strojů. Stačí se jen projet v určitých úsecích na D1. Tento sarkastický a poměrně hořkosladký vtip vychází z velkého množství nejrůznějších oprav infrastruktury, jichž jsme aktuálně svědci. V příštím roce tomu bude pochopitelně nejinak. D1, co si budeme povídat, potřebuje rekonstrukci jako sůl. O výdajích na opravy nejen této dopravní tepny se hovoří vcelku často. Jak to tedy dle ministerstva financí bude?

70 miliard korun z národních zdrojů

 

Ministryně financí Alena Schillerová dospěla k dohodě s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem. Dojde tedy k navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Bude to konkrétně o 5 miliard více, než bylo uváděno v prvotním návrhu. Na výstavbu a údržbu silnic stejně jako na další výdaje typu údržby železnic a výstavby ostatní infrastruktury poputuje následující rok právě z oněch národních zdrojů solidních 70 miliard. Tato částka je ve srovnání s minulostí rekordní.

Ke zvýšení ceny dálničních kuponů nedojde

 

I tuto skutečnost nakonec ministerstvo garantuje. Původně ovšem počítalo s příjmy ve výši 7,3 mld. Kč. Ty kvůli stagnaci ceny kuponů zůstanou na mnohem nižší částce. Rozdíl v oněch tržbách bude dotován ze státního rozpočtu, takže peníze v oné výši nakonec na budování infrastruktury stejně poputují.

Příjmy z dálničních kuponů rostou

 

Přesně tak, nárůst činí 4 % za rok. Jen pro představu parafrázujeme informace ministerstva financí, které uvádí následující čísla příjmů:

  • rok 2013 – 3,99 mld. Kč,
  • rok 2014 – 4,17 mld. Kč,
  • rok 2015 – 4,42 mld. Kč,
  • rok 2016 – 4,76 mld. Kč,
  • rok 2017 – 5,00 mld. Kč,
  • rok 2018 – 5,32 mld. Kč.

Jinak rozšíření mýta by mělo přinést výnosy kolem 600 až 700 milionů korun.

Otázkou tak zůstává, kdy se dočkáme skutečně průjezdné dálnice D1 a dalšího bezproblémového cestování po našich komunikacích. Uvidíme…

Radek Štěpán

Peníze mě fascinují a zajímají. Něco o nich vím a rád se s vámi o vše podělím.