Kryptoměny | Francie | Libra

Libra je hrozba pro finanční systém, varuje Francie a nechce kryptoměnu Facebooku v Evropě povolit

Francouzský ministr Bruno Le Maire financí prohlásil, že připravovaná globální digitální měna Libra by neměla být v Evropě povolena. Představuje podle něj finanční rizika, ohrožení suverenity a do budoucna hrozí zneužití dominantního postavení na trhu. „Za současných podmínek nesmíme rozvoj Libry na evropské půdě povolit,“ řekl Bruno Le Maire.

Libra bude spuštěna pro veřejnost v první polovině roku 2020. V jádru má mnoho společného s kryptoměnami a chlubí se proto rychlými a levnými transakcemi, bezpečností, škálovatelností a dalšími lákavými vlastnostmi. V jádru ale funguje přece jen trochu jinak, a to především proto, aby na rozdíl od kryptoměn nabídla stabilní kurz.

Vývoj Libry táhne Facebook, ale od počátku je mu zjevně jasné, že jako soukromá firma by sama od sebe s ambicí globálního platidla pohořela. Facebook proto založil konzorcium finančních organizací a firem, které sídlí ve Švýcarsku a které Libru zastřešuje. Sám je v něm členem prostřednictvím dceřiné společnosti Calibra. Přesto Libra vzbuzuje obavy a zajímá se o ni i Evropská komise.

Přijde digitální verze Eura?

Jak upozorňuje Reuters, Libra probudila evropské zákonodárce, aby se začaly intenzivněji zajímat o kryptoměny. Ačkoli bitcoin předloni způsobil velký poprask růstem své ceny, je to stále jen marginální záležitost ve srovnání s hlavními finančními toky. Jenže Libra s Facebookem v zádech má reálnou šanci uplatnit se jako novodobé digitální platidlo, a to by mohl být problém.  

Na stole jsou tedy otázky, jak s Librou a dalšími kryptoměnami dále pracovat. Zda s nimi zacházet jako s měnou, cennými papíry nebo zavést zcela novou kategorii, zda bude možné aplikovat současné legislativní procesy a nástroje, nebo jestli se bude institucím pracujícím s kryptoměnami vydávat bankovní licence a za jakých podmínek.

Zatím nedošlo k žádným jednoznačným závěrům a ani aktuální silný výrok francouzského ministra nesdílí shodně všichni zástupci evropských zemí. Ten jako jedno z možných řešení navrhl, aby Evropa vytvořila vlastní digitální měnu jako protiváhu Libry. 

Diskuze (43) Další článek: Google chystá velkou změnu vyhledávače. Chce podpořit originální žurnalistiku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,