7 nejlepších hoaxů o Depeche Mode


Tento článek spadá spíše do kategorie "zábava", takže berte s rezervou...:) Fake informace, hoaxy, různé fotomontáže a manipulace se na internetu nevyhýbají ani Depeche Mode. A byly tu samozřejmě i mnohem dřív, jen se tomu říkalo "fámy"...




Samozřejmě by mě ani nenapadlo podceňovat rozlišovací schopnosti fanoušků Depeche Mode. Dokonce si myslím že 99 procent fans tohle všechno okamžitě rozpozná, protože tam vždycky prostě "něco nesedí". Ale je tu jistá pravděpodobnost, že zbytek populace (tedy lidé co nejsou vyloženě fanoušky DM) to může úplně v pohodě zblajznout i s navijákem.



Zde jsem si sestavil sedmičku takových těch mých "nejoblíbenějších".



1) Dave má dědečka na Kladně!


Tohle je mimořádně vousatý hoax, ještě ze starých časů před-internetových. Tehdy se o dezinformace starali vlastně jen novináři. Tady tvrdí "Dave", že má kořeny v Čechách, a jeho rodina se jmenovala Kahanovi. Je to samozřejmě kec, fingovaný "rozhovor" sepsaný pro účely propagace koncertu. Depeche Mode v Čechách kořeny nemají. Co ale pravda je, že jejich "duchovní otec" Daniel Miller má rodinné kořeny na Moravě - konkrétně v Kroměříži.





2) Koncert Depeche Mode v Ostravě

Zde se jeden horlivý fanoušek v roce 1998 postaral téměř o senzaci - koncert Depeche Mode v Ostravě! Jak to vlastně celé bylo, popisuje dobový pořad Klekánice.





3) Kurt Cobain napodoboval Davea Gahana



Nirvana v roce 1991 vystupovala v Top Of The Pops na britské BBC, a Kurt Cobain zpívá jejich hit "Smells Like Teen Spirit" nezvykle hlubokým, údajně Gahanovským hlasem. Později se někteří domnívali, že si dělá legraci z Depeche Mode. Skutečně to trochu připomíná Daveův hrdelní hlas ala "Devotion" (který ovšem měl až po roce 93). Ale bylo to trochu jinak. Kapelu tehdy štvalo, že měli přikázáno hrát na playback, a tak to vystoupení odflákli, a Kurt úmyslně měnil text a zpíval tímto změněným hlasem. Později v rozhovoru přiznal: "chtěl jsem znít trochu jako Morrissey..".



4) Údajná dema kapely

Písně vydávané za dema či nevydané skladby kapely jsou mezi sběrateli nazývaná jednoduše: fake. Existuje jich poměrně dost, a bylo by to téma na celý další článek. Některé jsou rychle rozpoznatelné, u některých vážně člověk neví. V před-internetových dobách vycházely různé kompilace typu "Rarities of Mode", či "Unreleased Tracks", kde se vyskytovaly vedle skutečných uniklých demo snímků i nahrávky od jiných kapel, kde vokalista připomínal Davea či Martina. Oblíbenou kapelou pro tyto účely se stali například Red Flag. Nebudu zde vyjmenovávat vše, ale takovými stálicemi byli například For Joanne od Wall of Woodoo , Monghi od Vienna, či Ponytail Girl od Color Theory.

V novějších, tedy internetových dobách, se stalo tradicí, že v těsně před vydáním alba Depeche Mode se na síti objevují tzv. "uniklé písně z nové desky", které jsou však podvrhy. Autoři těch songů chtějí, aby si jejich hudbu poslechlo co nejvíc lidí, a doufají že třeba tímto chytnou nějaké nové fanoušky.

Aktuálně je velkým semeništěm "raritních demosnímků" server YouTube, kde nad popisy písní neexistuje žádná kontrola, a každý si může nazvat jakoukoliv píseň jak jen chce.


Tyto dvě záležitosti mě pobavily :


Sea Of Sin (Alan + Martin demo)



Má to být asi přestava Martina hrajícího na kytaru a zpívajícího Alana. Alan sice v začátcích pro kapelu pár skladeb složil, a dema těchto skladeb nazpíval, ale skončil s tím v roce 1984, kdy..."jsem si řekl, že raději věnuju energii do něčeho co mi jde líp". Tato píseň ve skutečnosti pochází od projektu Synthpop-Isnt-Coool. Tento projekt v roce 2007 nahrál také písničku i s klipem, jehož název a ústřední téma je :"Alan Wilder se už nikdy nevrátí do Depeche Mode!"



Depeche Mode- Into the Groove (rare 1984 Madonna cover)



Depeche Mode v roce 1984 udělali předělávku Madonny! Vážně? Anebo tu kohosi napadlo zpomalit rychlost písničky od Madonny... A ono to vážně má trošičku závan jakési osmdesátkové, 6krát převařené kopie Depeche Mode. Geniálně jednoduché :)



5) John The Revelator je kritikou George Bushe



Okolo John The Revelator koluje legenda, že by to mělo být něco jako kritika George Bushe. Vzniklo to nejspíš tak, že se kdysi na netu objevilo fan-made video, kde byl Bush zobrazen. Spousta neznalých žurnalistů ho tehdy komentovalo, jako by to bylo video od kapely. Ve skutečnosti jej natočil Dicken Schrader, který se později proslavil s DMK (rodinná kapela z Kolumbie, hrající roztomilé covery od DM).

Martin tuhle verzi ale nikdy nepotvrdil, a vysvětloval to spíše jako výsměch náboženským dogmatům, a "jediné pravdy", konkrétně šlo o Zjevení svatého Jana, které straší lidi různými božími pohromami. Martin přiznává inspiraci v tradiční gospelové písni stejného jména. Ale jak známe Martina, většinou mu nevadí, když si fans jeho texty vyloží po svém.



6) Fotomontáže

A pojďme k něčemu "modernějšímu". Hitem na sociálních sítích jsou různé fotomontáže. V zásadě na nich není nic špatného, mnohdy jsou vtipné, a někdy jsou to doslova umělecká díla. Motivací autorů může být možná pocit, že Depeche Mode nejsou dostatečně doceněná kapela, a tak se jim v tom musí pomoci nějakou tou menší manipulací.

Jeden příklad za všechny : určitě znáte porovnávací fotku, kde na jedné straně je inaugurace amerických prezidentů, a na druhé foto koncertu Depeche Mode. Ve stejném stylu existují i s Iron Maiden, Rammstein, atd. Opticky to vypadá, že na DM přijde absolutně největší dav.



Fakta jsou ale následující: u Depeche Mode je použitá fotka z festivalu Rock Am Ring 2006, kde bylo zhruba 80 000 lidí. U amerických politiků nelze říct číslo přesně, ale v případě Obamy zhruba milion lidí, v případě Trumpa i ty nenižší odhady (jeho odpůrců - tedy bez motivace mu nadržovat) hovoří asi tak o polovině - každopádně jde o čísla o celý řád vyšší.


Vtipná montáž je jakoby vystoupení Davea Gahana v talentové soutěži "The Voice". Samozřejmě jde o sestřih televizního vystoupení DM, a do toho namontovaných reakcí porotců, jak uvádí ostatně i sám autor už v názvu.




Ještě bych neměl zapomenout na komerční montáže - tedy když se někdo chce přiživit na jménu kapely, a vyrejžovat na nich nějakou tu korunu prodejem triček s jejich obrázkem. Na propagaci trička použije fotomontáž Davea, který jej drží v ruce, takže to vypadá, jakoby snad Dave to tričko doporučoval. Když jde o tričko Pink Floyd, dáme tam hlavu Rogera Waterse...a tak dále. Ručičky s modrými rukávy můžeme nechat stejné, to nikdo nepozná :) Dave Gahan ani Depeche Mode o prodeji těchto triček samozřejmě nemají ani tušení.





7) Terry Hoax - Policy Of Truth

A na závěr - když Hoax, tak Terry, a jeho předělávka Policy Of Truth z raných devadesátek. Když se Davea ptali v 93 roce, co si o ní myslí, odpověděl: "Tak ta je úplně v pohodě!"






-sin-

    13 září 2019

    Zpět na hlavní stránku

    
SLEDUJTE NÁS:

                   


    




Komentáře (nové dole):




quillity :

17. září 2019, 23:21     

Práve Policy mi pootvorila dvierka do sveta DM, takže je to jedna z mojich depesackych srdcoviek a keď Dave súhlasil, ja môžem tiež





Přidej komentář :



Toto není spam.







Výpis všech článků




SLEDUJTE NÁS