Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Bentley vyrobí 12 replik vozu Team Blower z roku 1929

13.9.2019, Milan Šurkala, aktualita
Automobilka Bentley hodlá vyrobit 12 kusů legendárního závodního vozu Team Blower, původem z roku 1929. Při výrobě těchto aut využije skoro 100 let staré technologie, ale i moderní věci jako jsou 3D skeny.
V roce 1929 vznikly čtyři kusy legendárního vozu Bentley Team Blower a jeden z nich, Team Car No. 2 s poznávací značkou UU 5872 se i zúčastnil slavného závodu Le Mans a pomohl k vítězství v roce 1930. Kus s číslem šasi HB 3403 má automobilka dodnes a nadále se zúčastňuje nejrůznějších automobilových akcí. Právě tento vůz se stane základem nové série 12 kusů vozů Team Blower, kde každý vůz vznikne na počest závodu, kterého se původní tým čtyř Blowerů účastnil.
 
Bentley Team Blower
 
Toto auto bude rozebráno do posledního šroubku, každý díl bude katalogizován a naskenován 3D skenerem, výsledkem čehož bude plně digitální model vozu. Automobilka pak využije sto let staré formy, aby vyrobila dalších 12 sad stejných dílů a složila z nich 12 nových vozů. Ačkoli se ve velkém využijí historické metody, některé kroky budou naopak využívat i moderní technologie. Pokud jde o techniku vozu, Bentley se chce snažit co nejvíce přiblížit originálu a zabuduje nanejvýš pár detailů, které zvýší bezpečnost vozů, ale nebudou pro majitele nijak patrné.
 
Bentley Team Blower
 
Původní auto pak bude opět složeno zpátky a pokud bude nutné, provede se jeho restaurování. Každé z nových aut bude mít stejný 4,4 litrový čtyřválcový motor s 16 ventily, přičemž bude přeplňován replikou dmychadla Amherst Villiers Mk IV. To má zajistit nejvyšší výkon 240 koní (177 kW) při 4200 ot./min. Na tu dobu šlo o více než úctyhodný výkon. Specialisté v divizi Mulliner, které restaurování vozů Bentley a výrobu těchto nových provádí, předpokládají, že jim výroba nových 12 kusů zabere 2 roky. Cena nového vozu nebyla zveřejněna a poskytnuta byla jen zájemcům.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama