Hlavní obsah

Kosmetická jednička Ryor objevila nové zahraniční odbytiště a odmítla nabídku ve stamilionech

Rozhovor s Evou Štěpánkovou, majitelkou firmy Ryor.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká kosmetická firma Ryor, tuzemská jednička, míří poprvé do portugalsky mluvících zemí.

Článek

„Nechci to zatím říkat příliš nahlas, ale prostřednictvím některých zástupců se chystají vývozy do portugalsky mluvících zemí. Za prvé, abych to nezakřikla, a za druhé, aby se to povedlo,“ prohlásila majitelka firmy Eva Štěpánková.

Celý proces komplikuje legislativa v zemích, kam Ryor chce nově kosmetiku dodávat. „My přípravek nachystáme, teď musíte zjistit, jestli všechny ty složky mohou do té země. Jestli tam není nějaká restrikce. Když už je to schválené, připravit etikety, marketing, to není vůbec jednoduchá situace,“ popisuje Štěpánková.

Nabídky na prodej vytrvale odmítá

Eva Štěpánková – firmu založila před 28 lety – dosud vždy odmítala vstup strategického partnera.

Zakládá si na tom, že její firma je „české rodinné stříbro“. „Dostali jsme zrovna předevčírem nabídku, je to nadnárodní firma, která by nám ráda dělala spolumajitele,“ řekla Seznamu Štěpánková. Konkrétní být nechtěla.

Je to podle ní už několikátá nabídka na převzetí nebo částečné převzetí Ryoru. Cena se vždy pohybuje ve stamilionech korun. „Jednou jsem z toho dostala málem infarkt. Chovali se rovnou jako majitelé. Byli to Poláci. To jsem oněměla, jak se dá vyjednávat. Peníze, ne že by mě netěšily, ale nejsou všechno. Ten pocit, že vytváříte něco, co nedělá nikdo jiný, nenahradí," uzavírá Eva Štěpánková. Vstup strategického partnera nebo prodej firmy odmítá i do budoucna. Firmu prý předá pouze dceři Janě, která je spolumajitelkou Ryoru a obchodní ředitelkou, na starost má především marketing.

Reklama

Související témata:

Doporučované