Praha: Trh inovací zvítězil v národním kole Evropské ceny za podporu podnikání 2019

13.09.2019 17:23

Jak správně propojit svět podnikání se světem výzkumu a vývoje? I v tomto případě platí, že úspěšná bývají jednoduchá řešení, která reagují na skutečné potřeby podnikatelů a výzkumníků. A právě takovým se ukázala být platforma „Trh inovací“ prezentovaná i na veletrhu a festivalu Future Port Prague, která vznikla z iniciativy Magistrátu hl. m. Prahy.

Praha: Trh inovací zvítězil v národním kole Evropské ceny za podporu podnikání 2019
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Její kvality ocenila i porota 13. ročníku soutěže Evropské ceny za podporu podnikání, když projektu udělila Čestné uznání za 1. cenu v kategorii Rozvoj podnikatelského prostředí. Zároveň byl vybrán, aby reprezentoval Českou republiku v celoevropském kole soutěže.

Trh inovací je unikátní databázový systém sloužící pražským podnikatelům při hledání vhodného partnera mezi vědeckými a výzkumnými organizacemi pro různé podnikatelské projekty. Jak Trh inovací uspěje ve výše jmenovaném klání, se sice dozvíme až v listopadu, ale lze předpokládat, že i mezinárodní porotci ocení mnohé přednosti, které projekt má. Systém byl spuštěn v roce 2017, v současnosti je do něj zapojeno 145 vědeckovýzkumných subjektů působících v Praze. Platforma je navíc pravidelně aktualizována a doplňována o další kontakty. V nejbližší době čeká Trh inovací překlad do anglického jazyka, který usnadní vytváření i mezinárodních partnerství.

„Úspěchu Trhu inovací si velmi ceníme. Účinně a smysluplně propojovat vědecko-výzkumný sektor s firmami je jedním z našich důležitých cílů. Spolupráce vědců se soukromým sektorem je nezbytná, profitují z ní navíc obě strany. Budeme proto i nadále pracovat na tom, abychom snižovali bariéry mezi oběma sférami, jak akademickou, tak podnikatelskou,“ řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání.

Jedná se o veřejně dostupnou webovou aplikaci (www.trhinovaci.eu), jejíž zjednodušená verze je k dispozici i pro mobilní telefony. Obsahuje detailní popis služeb a aktivit jednotlivých výzkumných pracovišť, navíc dostupný i ve formě snadno využitelných otevřených dat. Podnikatelé si tak mohou snadno najít partnera, s nímž by chtěli spolupracovat na řešení svého výzkumného požadavku. V aplikaci lze vyhledávat podle různých kritérií, vedle fulltextu například i podle oborového třídění či typu služeb, včetně kontaktů na konkrétní osoby.

Trh inovací je přínosný i pro výzkumná pracoviště, protože tak získají další možnost, jak uvést výsledky svých dlouholetých výzkumů a testování do praxe. Tyto instituce se do aplikace mohou samy bezplatně registrovat, což zaručuje, že se do projektu zapojují jen ty subjekty, které mají o spolupráci s podnikateli zájem.

„Cílem Trhu inovací nebylo vytvořit statickou databázi výzkumných pracovišť. Chceme aplikací podpořit hlavně přenos skvělých nápadů špičkových lidí, co dnes na univerzitách máme, do reálného života díky spolupráci s firmami všeho druhu, nejen startupy. Klíčem úspěchu je mít všechny informace jednoduše a přehledně na jednom místě k dispozici jak pro univerzity, tak firmy,“ komentuje úspěch Trhu inovací Jan Dobrovský, ředitel odboru projektového řízení pražského magistrátu.

Oceněnou aplikaci využili i podnikatelé, kteří se účastnili výzev Pražských voucherů v letech 2018 a 2019. Seznam subjektů zaregistrovaných v Trhu inovací usnadnil podnikatelům a firmám nalézt vhodného partnera pro řešení svých inovací a výrazně zlepšil komunikaci s předními odbornými pracovišti nacházejícími se v hlavním městě. Trh inovací pomůže podnikatelům i v rámci další výzvy Pražských voucherů, která bude vyhlášena na podzim 2019. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…