Výstavu finalistů CJCH bude letos pohánět solární energie

13. 9. 2019ČTK Infoservis

Brněnská výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého bude letos čerpat energii ze slunečních paprsků. Na základové desce koncertního sálu v sousedství Pražákova paláce, kde výstava 26. září začne, kvůli tomu vznikne provizorní solární elektrárna. Organizátoři tak chtějí přispět k diskusi o klimatických změnách, oznámila dnes ČTK mluvčí Moravské galerie Michaela Paučo.

Galerie i Společnost Jindřicha Chalupeckého patří mezi signatáře výzvy k vyhlášení stavu klimatické nouze, s níž se letos obrátily kulturní instituce na vedení Brna a Prahy. Zároveň si organizátoři finálové výstavy začali klást otázku, jaký má jejich činnost dopad na životní prostředí, kolik energie spotřebuje výstava a jakou má uhlíkovou stopu.

"Nápad, se kterým přišli vystavující umělci, zněl na počátku docela bláznivě, ale současné umění považuji za laboratoř, v níž se testuje budoucnost," uvedl ředitel galerie Jan Press.

Expozice bude napojena na 60 solárních panelů. Ve výstavních prostorách je nezávislý elektrický rozvod, který poslouží pro osvětlení sálů i všechny projekce a další technické zařízení.

Galeristům pomohla firma z Valašského Meziříčí, která zapůjčila a zprovozní fotovoltaickou technologii. K provozu výstavy postačí i za méně slunných dní. Systém je navržen tak, aby plně nabité akumulátory dokázaly výstavu pohánět pět dnů, uvedl jednatel firmy Martin Dorazil.

"Uvědomuji si, že nás bude spousta lidí považovat za naivní a celkem oprávněně mohou poukazovat na to, že negativní ekologickou stopu nezanechává pouze provoz výstavy, ale také celá její příprava, se všemi transporty a použitými materiály. Jediné zcela neutrální řešení by bylo nedělat nic. Ale možná bude stačit, když toho budeme dělat méně a jinak. Doufám, že se takováto diskuse i díky letošnímu Chalupeckému otevře," řekl hlavní kurátor galerie Ondřej Chrobák.

Cena Jindřicha Chalupeckého je udělována umělcům do 30 let. Letošními finalisty jsou Andreas Gajdošík, Baptiste Charneux, Marie Lukáčová, Pavla Malinová a Comunite Fresca, což je trojice Dana Balážová, Markéta Filipová a Marie Štindlová. Vernisáž bude 26. října, výstava potrvá do 19. ledna.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK