Cyklista Štybar dojel v 19. etapě Vuelty na třetím místě, vyhrál Francouz Cavagna

Zdeněk Štybar obsadil třetí místo v 19. etapě Vuelty, kterou po úniku vyhrál jeho týmový kolega Francouz Rémi Cavagna. Český cyklista dojel do cíle v Toledu pět sekund za Cavagnou a těsně za Irem Samem Bennettem.

Tento článek je více než rok starý.

Madrid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci podél trati vítají přijíždějící peloton

19. etapu Vuelty vyhrál po úniku Francouz Rémi Cavagna (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Štybar tak podtrhl úspěch stáje Deceuninck-Quick Step, která opanovala poslední rovinatou etapu před sobotními horami a nedělním dojezdem do Madridu. Za Štybarem finišoval další člen týmu Belgičan Philippe Gilbert.

Předposlední horskou etapu Vuelty vyhrál po úniku Higuita. Roglič navýšil své vedení v čele závodu

Číst článek

Cavagna nastoupil 25 kilometrů před cílem etapy dlouhé 165 km a sólo dotáhl do konce. Hlavní peloton se všemi favority dorazil o osm vteřin později včetně Slovince Primože Rogliče, který má nadále v čele průběžného pořadí velký náskok. Červený dres udržel navzdory pádu.

Rogliče zdržel hromadný karambol asi 65 km před cílem, nicméně mohl pokračovat a po stíhací jízdě vede Vueltu před závěrečným horským testem stále o téměř tři minuty před španělským mistrem světa Alejandrem Valverdem.

Právě Valverde i celkově třetí Nairo Quintana s dalšími jezdci Movistaru se stali terčem kritiky. Nectili totiž nepsané pravidlo, a když Roglič a další leželi na zemi, nepočkali na ně. Zvolnili až se zpožděním, aby se slovinský lídr a další mohli přece jen připojit.

„Absolutně jim chybí respekt k červenému dresu. Spadlo nás dvacet nebo ještě víc a oni se vždycky snaží takové situace využít,“ zlobil se Miguel Ángel López z Astany, čtvrtý cyklista průběžného pořadí, v rozhovoru pro španělskou televizi.

Následky pádu naopak vyřadily ze závodu jeho parťáka Němce Tonyho Martina. Čtyřnásobný mistr světa v časovce kvůli zraněním závod vzdal a bude týmu Jumbo-Visma v závěru poslední Grand Tour sezony chybět.

Čtyřiadvacetiletý Cavagna se dočkal prvního triumfu na Grand Tour, smečku pronásledovatelů za sebou udržel i v závěrečném stoupání na kostkách. „Hrozně jsem trpěl. Posledních 25 kilometrů dost foukalo, nebylo to vůbec jednoduché. Ale využil jsem svoji šanci,“ radoval se.

Mezi prvními gratulanty byl za cílovou páskou i Štybar, který se na letošní Vueltě pokoušel dvakrát o vítězství, ale jeho útoky v závěru 8. i 17. etapy stihli soupeři zlikvidovat.

V sobotu se Vuelta rozhodne. Cyklisty během 190 kilometrů čeká šest vrchařských prémií první až třetí kategorie.

Cyklistický závod Vuelta - 19. etapa (Ávila - Toledo, 165,2 km):
1. Cavagna (Fr./Deceuninck-Quick Step) 3:43:34, 2. Bennett (Ir./Bora-hansgrohe), 3. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step, 4. Gilbert (Belg./Deceuninck-Quick Step), 5. Valverde (Šp./Movistar) všichni -5, 6. Van der Sande (Belg./Lotto-Soudal), 7. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida), 8. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 9. López (Kol./Astana), 10. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) všichni -8.

Průběžné pořadí:
1. Roglič 75:00:36, 2. Valverde -2:47, 3. Quintana (Kol./Movistar) -3:31, 4. López -4:17, 5. Pogačar -4:49, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -7:46, 7. Kelderman (Niz./Sunweb) -9:46, 8. Hagen (Nor./Lotto-Soudal) -11:50, 9. Knox (Brit./Deceuninck-Quick Step) -13:20, 10. Soler (Šp./Movistar) -21:09, ...57. Štybar -2:22:29.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme