Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Štybar dojel třetí v horské etapě na Vueltě za vítězným kolegou Cavagnou, Roglič drží velký náskok

Sport

  17:48
Toledo - Zdeněk Štybar obsadil třetí místo v 19. etapě Vuelty, kterou po úniku vyhrál jeho týmový kolega Francouz Rémi Cavagna. Český cyklista dojel do cíle v Toledu pět sekund za Cavagnou a těsně za Irem Samem Bennettem. Podtrhl tak úspěch stáje Deceuninck-Quick Step, která opanovala poslední rovinatou etapu před sobotními horami a nedělním dojezdem do Madridu.

Zdeněk Štybar v cíli mistrovského závodu. foto: Alexander Kliment

Podtrhl tak úspěch stáje Deceuninck-Quick Step, která opanovala poslední rovinatou etapu před sobotními horami a nedělním dojezdem do Madridu. Za Štybarem finišoval další člen týmu Belgičan Philippe Gilbert.

Cavagna nastoupil 25 kilometrů před cílem etapy dlouhé 165 km a sólo dotáhl do konce. Hlavní peloton se všemi favority dorazil o osm vteřin později včetně Slovince Primože Rogliče, který má nadále v čele průběžného pořadí velký náskok. Červený dres udržel navzdory pádu.

Rogliče zdržel hromadný karambol asi 65 km před cílem, nicméně mohl pokračovat a po stíhací jízdě vede Vueltu před závěrečným horským testem stále o téměř tři minuty před španělským mistrem světa Alejandrem Valverdem.

Následky pádu naopak vyřadily ze závodu jeho parťáka Němce Tonyho Martina. Čtyřnásobný mistr světa v časovce kvůli zraněním závod vzdal a bude týmu Jumbo-Visma v závěru poslední Grand Tour sezony chybět.

Čtyřiadvacetiletý Cavagna se dočkal prvního triumfu na Grand Tour, smečku pronásledovatelů za sebou udržel i v závěrečném stoupání na kostkách. „Hrozně jsem trpěl. Posledních 25 kilometrů dost foukalo, nebylo to vůbec jednoduché. Ale využil jsem svoji šanci,“ radoval se.

Mezi prvními gratulanty byl za cílovou páskou i Štybar, který se na letošní Vueltě pokoušel dvakrát o vítězství, ale jeho útoky v závěru 8. i 17. etapy stihli soupeři zlikvidovat.

V sobotu se Vuelta rozhodne. Cyklisty během 190 kilometrů čeká šest vrchařských prémií první až třetí kategorie.

Autor: