Menu Zavřít

Přísnější regulaci zbraní v USA žádá 145 firem. Mezi nimi Airbnb a Uber

13. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Šéfové 145 amerických firem žádají americký Senát, aby omezil koupi a držení zbraní v USA. Zákon se zasekl v horní komoře, čeká se na vyjádření prezidenta Donalda Trumpa. Ten již dříve oznámil, že bude bránit druhý dodatek americké ústavy, jež zaručuje Američanům právo držet a nosit zbraně.

„Jako ředitelé amerických nejuznávanějších společností, kteří mají významné obchodní zájmy ve Spojených státech, vám píšeme, protože máme zodpovědnost a povinnost chránit bezpečnost našich zaměstnanců, zákazníků a všech Američanů. Neudělat nic s nárůstem ozbrojeného násilí je nepřijatelné a je na čase se postavit za americkou veřejnost v otázce bezpečnosti zbraní,“ píší manažeři horní komoře Kongresu.

Podepsali se například šéfové firem Airbnb, Twitter nebo Uber. Apelují na Senát, kde drží většinu republikáni, aby byl přijat zákon, který prošel dolní komorou ovládanou demokraty už v únoru. Zásadní změnou má být zákaz prodeje zbraní lidem, kteří odmítnou prověrku identity.

Generální ředitelé amerických firem zdůraznili, že násilí v americké společnosti a obětem „šílených střelců“ lze zabránit, pokud k tomu bude dostatečná politická vůle. Šéf republikánské senátní většiny Mitch McConnel nechce o zákonu hlasovat dříve, než k němu zaujme stanovisko prezident Donald Trump.

Šéfka dolní komory Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová naopak tvrdí, že se jedná o zdržovací taktiku, jež ohrožuje lidské životy. Pokud by totiž zákon byl schválen, mohlo být zachráněno mnoho nevinných obětí.


Smrtící ruka: americký jaderný arzenál má řídit umělá inteligence

 umělá inteligence, ilustrační foto


Spor se vede o prověrky zájemců o koupi zbraně. Se třemi senátory vedl telefonickou debatu o zákonu i prezident Trump, který má oznámit, zda zpřísnění prodeje zbraní podporuje. Neregulovaný je zejména prodej přes internet a na výstavách zbraní, kdy si potenciální zločinci, násilníci nebo psychicky nemocní lidé mohou zbraň opatřit. Zákon vznikl už v roce 2013, ale Kongres jej nechválil.

Trump nicméně později oznámil, že bude bránit druhý dodatek americké ústavy, který garantuje právo držet zbraně. „Demokraté chtějí zabavit zbraně Američanům, kteří dodržují zákony, takže jsou úplně bezbranní, když někdo vstoupí do jejich domu ze zbraní v ruce,“ prohlásil prezident. Přitom takový návrh od demokratů nezazněl, napsala agentura AP. Bývalý texaský kongresman Beto O'Rourke nicméně hovořil o možnosti povinného odkupu útočných pušek.

Byznysmeni tvrdí, že kontrola při všech prodejích zbraní je racionálním řešením, jak násilí v Americe omezit, a má podporu většiny veřejnosti. Zákon v únoru podpořilo 240 členů dolní sněmovny, včetně 8 republikánů.

Některé firmy v Americe už z vlastní iniciativy zpřísnily přístup ke zbraním ve svých obchodech nebo se snaží omezit vazby na zbrojní lobby. V srpnu v texaském El Pasu zastřelil jednadvacetiletý mladík v obchodě Wallmart 22 lidí. Poslední incident střelby se stal na konci srpna v texaské Odesse, kde bylo zastřeleno sedm lidí. Střelec si opatřil zbraň v roce 2014 na výstavě, přitom byl v minulosti soudem označen za psychicky narušeného.

Dále čtěte:

Pomsta, závist, špatný vtip: Američané volají speciální jednotky i k sousedským sporům

BRAND24

Vědci po střelbách v USA: Spojitost mezi videohrami a pácháním násilí se zbraní neexistuje

Americký kolorit: šílení střelci zvedají zájem o zbraně V Americe roste po útocích poptávka po zbraních.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).