Ve snímku Panství Downton čeká diváky vše, co by v takové správné pohádce mělo být – král s královnou, výstavní prostory šlechtických sídel, markýzy a komtesy. A k tomu samozřejmě i láska. Dokonce i jedna chudá služebná ke štěstí přijde. Snad jen draky by děti postrádaly. A chyběly by jim rytířská klání. Ale co, jsme přece na začátku dvacátého století. Kdo by ještě dnes věřil na draky?

Britská šlechta žije dodnes často tak, jak žili její předci po mnoho staletí. I do jejich životů vstupuje moderní doba, ale středobodem všeho je monarchie. V první polovině minulého století stál v jejím čele král Karel V., otec dnešní panovnice Alžběty II., po boku se svou manželkou královnou Marií. Je to právě královský pár, který způsobí pořádný rozruch na malém venkovském panství Downton, které obývá rodina Crawleyových, užívajících titul hraběte a hraběnky z Granthamu. Právě u nich se totiž – během své cesty po Yorkshire – královský pár zastaví na noc.

Souboj služebnictva

Pro celou rodinu je to samozřejmě nesmírná pocta, a také velká událost nejen pro sídlo samotné, ale pro celou vesnici. Když se zde zastaví král, pochopitelně to bude velká sláva, nemůže chybět ani vojenská přehlídka. A co teprve služebnictvo! Budou obsluhovat samotný královský pár. Něco, o čem se jim ani nesnilo. Jenže ve třicátých letech dvacátého století už majetky šlechty, byť poměrně vysoké, zdaleka nejsou takové, jako bývaly. Crawleyovi tak poněkud zápasí s penězi, aby vůbec udrželi samotný zámek v chodu. Brzy se ale ukáže, že finance nejsou ten hlavní problém královské návštěvy.V domě se najednou začíná objevovat služebnictvo z královského doprovodu. Nejprve dorazí královský majordom pan Wilson spolu s hospodyní a komornými. 

Nakonec dorazí také lokajové a královský šéfkuchař Monsieur Courbet. Služebnictvu na Downtonu pomalu dochází, že oni se asi starat o krále a královnu nebudou. A kdyby jim to náhodou nedošlo, všichni nově příchozí jim to dají s dostatečnou dávkou přezíravosti najevo. „Jste zcela bezvýznamný sluha na zcela bezvýznamném venkovském panství. Vaše historie mě nezajímá,“ pronese drsně královský majordom na adresu Charlese Carsona, který se na žádost panstva po dobu návštěvy vrátil do funkce majordoma. O to, že se takové jednání rozhodně služebnictvu na Downtonu příliš nelíbí, není třeba pochybovat. Něco se musí stát.

Šance vychutnat si luxus

Film Panství Downton navazuje na úspěšný seriál britské ITV, který se řadí k vůbec nejúspěšnějším seriálům všech dob. Dobrou zprávou pro všechny, kteří jej nesledovali, nebo je množství jeho dílů odradilo, je fakt, že děj filmu se odehrává několik let po skončení seriálu. Takže i když důležité postavy děje neznáte, rozhodně to nebude vadit. Pár odkazů na minulost tu samozřejmě je, ale to se ostatně ve filmech občas stává.

Hlavní herecké obsazení zůstalo stejné jako v seriálu, režie filmu se ujal Michael Engler, který má na svědomí také osmou epizodu z páté, a pátou i šestou epizodu ze šesté sezóny původního seriálu. Natočil také vánoční speciál. To scenárista Julian Fellowes je spolupodepsán téměř pod všemu epizodami. Nutno uznat, že zapojení obou mužů prospělo, děj není naroubován nijak uměle, a skutečně to vypadá, jako bychom se na Downton vrátili po pár letech. Škoda jen, že si Fellowes zachoval trochu seriálové vyprávění a občas máte pocit, že jednoduše jen jeden z dílů roztáhl na více než dvě hodiny.

Děj filmu Panství Downton se totiž posunuje kupředu opravdu důstojným tempem hodným krále. Od šlechty zkrátka nemůžeme očekávat žádný kvapík. Vše plyne s jistou aristokratickou rozvahou. Nelze se ale ubránit dojmu, že kdyby byl střihač Mark Day trochu důslednější a ze snímku ubral patnáct, možná třicet minut zbytečných scén, nebylo by to rozhodně na škodu.

Naštěstí výplně pomáhá přežít kvalitní práce s kamerou Bena Smitharda. Ten se nepouští do zbytečných obrazových experimentů, a vlastně nás nechá jen tak v klidu rozhlížet se po šlechtickém panství. Divák tak dostává prostor vychutnat si někdy až opulentní luxus, a opravdu má tak trochu pocit, že jen tak zaskočil na návštěvu a vše se odehrává před jeho očima.

FILM: PANSTVÍ DOWNTON

REŽIE: Michael Engler
SCÉNÁŘ: Julian Fellowes
STŘIH: Mark Day
KAMERA: Ben Smithard
HUDBA: John Lunn
ÚČINKUJÍ: Hugh Bonneville, Laura Carmichaelová, Jim Carter, Raquel Cassidyová, Brendan Coyle, Michelle Dockeryová, Kevin Doyle, Michael Fox, Joanne Froggattová, Matthew Goode, Harry Hadden-Paton, Robert James-Collier, Allen Leech, Phyllis Loganová, Elizabeth McGovernová, Sophie McShera, Lesley Nicol, Douglas Reith, Maggie Smithová, Penelope Wilton, Oliver Barker , Zac Barker, Fifi Hartová, Eva Sammsová, Karina Sammsová, Mark Addy, Max Brown, Stephen Campbell-Moore, Richenda Careyová, James Cartwright, Perry Fitzpatrick, David Haig, Andrew Havill, Geraldine Jamesová, Simon Jones, Susan Lynchová, Tuppence Middletonová, Kate Phillipsová, Philippe Spall, Imelda Stauntonová
www.cinemart.cz

PŘEHLED RECENZE
Příběh
8
Herecké výkony
7
Vizuální zpracování
10
Hudba
6
recenze-film-panstvi-downtonPro všechny dospělé, kteří se rádi stále dívají na pohádky, je film Panství Downton dobrou volbou. Navíc když na něj půjdou do kina, nebudou vypadat tolik infantilně. Děj filmu navazuje na úspěšný stejnojmenný seriál, přebírá z něj téměř všechny hlavní postavy a přidává některé nové. Nicméně ani někdo, kdo o seriál nikdy nezavadil, nebude mít problém se zorientovat. Na seriálu se podílela i velká část tvůrčího týmu, včetně režiséra Michaela Englera a scenáristy Juliana Fellowese. Na ději je Fellowesova ruka trochu znát, čas ve snímku plyne pomalu a některé scény či záběry působí jako výplň. Ubrat pár minut z celkové stopáže by rozhodně nebylo na škodu. Příběh není nijak originální, ale celkem předvídatelný, ovšem vzhledem k tématu to zase není takovým překvapením. Fanoušci pohádek pro dospělé dostanou vše, co by mohli od pohádky čekat, a k tomu si navíc užijí výstavní honosnosti života šlechty ve Spojeném království třicátých let minulého století.