Pěstujeme pustoryl alias nepravý jasmín

Ceníme si zejména jeho vůně a nádherných květů. Skvěle se hodí pro solitérní výsadbu i pro pěstování v malých skupinách. Je vhodný i pro kvetoucí živé ploty a jakmile rozkvete, spolehlivě víte, že je léto tady.

Pustoryl věnčitý je vytrvalý listnatý keř, dosahující výšky až 4 metry. Jeho bílé nebo krémové květy rostou ve skupinkách a opravdu omamně voní. Ucítíte je i na vzdálenost několika metrů. Podle aromaterapie má tato vůně má uklidňující účinek na nervy.

Jak na to, aby pustoryl kvetl

Vonné jasmínové květy se objeví pouze na dvouletých výhoncích tohoto keře. Jsou plné nebo poloplné a mají průměr asi 3 centimetry. Mohou být použity i k řezu a do vázy.

Pustoryl navíc úspěšně poroste v zahradách, parcích, uličkách i v prostředí, kde je vzduch silně kontaminován například výfukovými plyny. Nezáleží tedy na tom, jak velkou máte zahrádku nebo kde zrovna bydlíte. Jde o univerzálního krasavce pro všechny milovníky vůně.

Dobře se mu daří na slunci a v částečném stínu. Proti mrazu je odolný, ovšem může mu ublížit sucho nebo mšice. Mírná zálivka v horkých dnech je tedy podmínkou, stejně jako případný zásah přírodními prostředky (jako je extrakt kopřivy, rebarbory, tabáku, česneku či cibule).

Správný řez pustorylu

Pravidelné seřezávání po odkvětu vám umožní kontrolovat růst koruny a udržet pěkný kompaktní tvar keře. Každých pár let je možné pustoryl i zmladit a seřezat ho asi 20-30 centimetrů nad zemí. Mladší větve pak porostou lépe, i když následujícího léta budou kvést jen málo.

Přesazování pustorylu nevadí a dobře se množí z dřevnatých řízků. A radost mu uděláte i vícesložkovým hnojivem – ne však častěji než jednou ročně (na jaře). Jinou péči nepotřebuje. To jeho příbuzný jasmín sambakový se neobejde bez zimní zahrady, což si může dovolit jen málokdo z nás.

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)