Elektrické polohování? Snadno a pro každého!

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

S výjimkou specialistů si většina z nás pod pojmem elektrické servo v oboru automatizace představí složitou techniku určenou právě oněm expertům.

Pokrok nejen v oboru elektrických pohonů však směřuje k výraznému zjednodušení, nejnovější generaci servomotorů Festo uvede do provozu i laik. Výrazně přitom pomáhá především software Festo Automation Suite, postupně integrující všechny dříve samostatné pomůcky a nástroje.

Výběr pohonu

Práce se servomotorem začíná mnohem dříve – při správném výběru motoru a mechaniky. Software PositioningDrives (obr. 1), volně dostupný na internetu, navrhne podle několika málo základních údajů vhodný pohon, motor, ovladač, případnou převodovku, všechny spojovací díly, kabely atd.

elektricke polohovani 2019 1

Montáž a propojení

Všechny díly lze snadno navzájem spojit. Kabeláž se zjednodušuje, neboť nové servomotory (řada EMMT, obr. 2) vystačí s jediným kabelem, kombinujícím odměřování i silové napájení motoru. Kromě obvyklé dokumentace najdete na internetu pod Festo Service2see podrobné a názorné návody ve formě videa, takže správné zapojení je doslova hračkou.

elektricke polohovani 2019 2

Oživení pohonu

Nejsnazším postupem je spustit Festo Automation Suite (obr. 3), zvolit podle typového označení druh ovladače motoru a poté použít průvodce prvním nastavením. Vaše práce pak spočívá jen v zadání údajů, uvedených na štítku pohonu a motoru a několika jednoduchých a názorných volbách, podpořených jasně srozumitelnou grafikou. Motor se prakticky ihned začne pohybovat, můžete si vyzkoušet zkušební pohyby (jog), případně sestavit tabulku jednotlivých pohybů dokonce se vzájemnou návazností a poté je libovolně aktivovat. Nastavení se jediným pohybem myší přenese z ovladače motoru do PLC a ušetří práci programátorům.

elektricke polohovani 2019 3

Připojení k nadřazeným celkům

Ve většině případů se s ovladačem motoru komunikuje po některé z průmyslových sítí (Profinet, Ethernet/IP, Ethercat), jak se k takové struktuře připojit? Stačí si stáhnout tzv. soubory s popisem zařízení, připravené pro daný typ komunikace, pak je jen natáhnout do používaného prostředí (např. TiaPortal firmy Siemens) a začít používat. Ucelený postup je znovu podrobně k vidění na již zmíněném Festo Service2see. Při integraci do sítí se ovladače chovají přesně podle daných standardů, tj. můžete použít postupy, které jsou na těchto komunikačních protokolech obvyklé (standard PLCOpen), obzvláště jednoduché je ovládání po sítích Profinet a Ethercat.

elektricke polohovani 2019 4

Nové ovladače CMMT překypují výhodami. V jediné řadě najdete zařízení pro střídavé servomotory (CMMT-AS, obr. 4) i pro „extra low voltage servos“, tedy krokové motory s odměřováním napájené pulzy ve formě sinusoidy (CMMT-ST, obr. 5), které se chovají velmi podobně jako střídavá serva. Postup je pro obě technologie zcela shodný, při výhodné kombinaci například na manipulátoru použijete vše jednotně. Výkonově je tak standardně pokrytý rozsah od 300 W do 3,5 kW.
Novinkou je možnost sdílet výkon stejnosměrné části ovladačů (DC bus), tedy při intenzivním zatěžování jednoho z motorů si jeho ovladač dokáže „půjčovat“ energii ze sousedních ovladačů. Nebo naopak, při intenzivním brzdění se tepelné zatížení rozděluje mezi propojené ovladače a chlazení je mnohem efektivnější.

elektricke polohovani 2019 5
Novou funkcí je tlumení – jde o jemné doladění regulace PID tak, aby se mechanika po zastavení nechvěla vlastní frekvencí. Namísto tradičního a obtížného nastavování parametrů stačí zadat (byť jen odhadovanou) vlastní frekvenci mechaniky a ovladač optimalizuje svoje chování tak, aby byl dojezd plynulý a bez následných otřesů.
Závěrem malé shrnutí. Rozhodujícím pokrokem v elektronice je možnost jednoduchého zacházení i s poměrně složitými technologiemi. Průmyslové servomotory to jen potvrzují. Ještě před několika lety bychom se bez expertů vůbec neobešli. Dnešní technika, a především software, Vám natolik usnadní základní využití například pro běžné polohovací úlohy, že budete překvapeni, jak rychle a efektivně lze s elektrickými pohony pracovat.

Festo, s.r.o.
Modřanská 543/76, 147 00 Praha 4
Tel.: +420 261 099 611
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.festo.cz

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS

Najdete nás na Facebooku