Kanada zatkla vysoce postaveného policistu, viní ho ze špionáže

Kanadské úřady zatkly vysoce postaveného policejního důstojníka. Čelí obviněním, že předával citlivé dokumenty blíže neupřesněnému cizímu státu. S odvoláním na místní média o tom v pátek informovala agentura AFP.

Ottawa Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kadeti Královské kanadské jízdní policii

Kadeti Královské kanadské jízdní policii | Foto: Valerie Zink | Zdroj: Reuters

Cameron Ortis byl podle televize Global News ředitelem sekce vyšetřování v Královské kanadské jízdní policii a měl zde na starosti i kontrarozvědnou činnost. Federální soudce sdělil, že Ortis ukradl „velké množství informací, které může prozradit mnoho vyšetřování“.

„Ujišťuji vás, že úřady berou věc extrémně vážně, ale musíte chápat, že komentář k tomu nemám,“ citovala agentura Reuters vyjádření kanadského premiéra Justina Trudeaua nedlouho poté, co média v pátek večer zveřejnila informace o Ortisově zatčení a obvinění.

Ortis, který je od čtvrtka ve vazbě, ani jeho právník se k případu dosud nevyjádřili. Soudní líčení začne 20. září.

Nejdůležitější poradce

Zdroje z bezpečnostních kruhů Ortise popisují jako nejdůležitějšího poradce bývalého šéfa Královské kanadské jízdní policii Boba Paulsona pro otázky národní bezpečnosti. Paulson vykonával úřad v letech 2011 až 2017.

Soudní skica Camerona Ortise | Foto: Lauren Foster-MacLeod | Zdroj: Reuters

Podle stanice Radio-Canada byl Ortis odborníkem na jihovýchodní Asii, strategickou infrastrukturu a digitální technologie. V jeho profilu na sociální síti LinkedIn se uvádí, že hovoří mandarínsky, což je dominantní jazyk v Číně.

Ottawa je s Čínou v posledních měsících ve velice napjatých vztazích. Peking pro údajná podezření ze špionáže zadržuje několik kanadských občanů. Podle řady analytiků se tak děje v odvetě za zatčení finanční ředitelky a zároveň dcery zakladatele čínské technologické společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou v Kanadě v loňském roce.

Ortis byl obžalován v pěti bodech z porušení zákona o bezpečnosti informací z roku 2012. Jeden z bodů zákona, který Ortis údajně porušil, se týká „vědomého a neschváleného předávání nebo potvrzování zvláštních operativních informací“.

Agenti tajné služby měli v Putinově aparátu špiona, Rusko už musel opustit, píše CNN

Číst článek

Na základě tohoto zákona byl v roce 2013 odsouzen ke 20 letům vězení kanadský důstojník námořnictva Jeffrey Delisle, který předával tajné informace Rusku. V roce 2018 byl podmínečně propuštěn.

Kanada je spolu s USA, Británií, Austrálií a Novým Zélandem členem zpravodajské aliance nazvané Pět očí, na jejímž základě tyto země sdílejí některé informace tajných služeb.

Kanadští činitelé během procesu s Delislem uváděli, že spojenci hrozili zastavením sdílením tajných informací v případě, že Kanada nepřijme přísnější bezpečnostní opatření.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme