Velké zděšení vyvolalo rozhodnutí Ministerstva životního prostředí ze začátku tohoto týdne v řadách ekologických organizací. Orgán státní moci totiž vydal kontroverzní změnu vyhlášky, která uhelným elektrárnám umožňuje odečíst si 40 procent z naměřených hodnot toxické rtuti jako „nejistotu měření“, a snáze tak splnit limity na ochranu zdraví lidí.

Elektrárna: Ekologii řešíme

Nevládní organizace Frank Bold, Greenpeace a Hnutí Duha považují rozhodnutí za skandální, návrh změny vyhlášky kritizují. Odkazují se přitom na současnou snahu elektrárny Chvaletice, která požádala Pardubický kraj o výjimku při vypouštění oxidů dusíku a zbytkové rtuti. Kraj tomuto požadavku vyhověl. Kvůli odvolání se teď celou záležitostí zabývá právě Ministerstvo životního prostředí. Rozhodnuto by mělo být do několika týdnů.

5. ročník Retroměstečka (nejen) ČSLA, setkání HASIČŮ a bezpečnostních složek v bývalých kasárnách
FOTO: Kasárny se na dva dny promění v Retroměstečko

Již dříve generální ředitel chvaletické elektrárny Václav Matys uvedl, že o výjimku elektrárna požádala z opatrnosti a s ohledem na získání ekologizačních technologií. „Díky aktuálně probíhající investici splníme třiadvacet z pětadvaceti požadavků nové evropské legislativy,“ řekl před časem Matys.

Současnou vyhlášku však nechce elektrárna komentovat a čeká na konečné rozhodnutí státu. „Rozhodnutí státní správy nebudeme komentovat. Soustředíme se na pokračující ekologizaci elektrárny a co nejlepší nastavení všech technologií,“ uvedla mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Kontroverzní vyhláška

Novinku však komentují a nelibě nesou ekologické organizace. „Provozovatelé elektrárny Chvaletice si požádali o výjimku pro vypouštění rtuti s odůvodněním, že neví, jak zajistit její spolehlivé kontinuální měření. To už teď neplatí, protože nyní jim hraje do karet tato kontroverzní vyhláška a mohou si čtyřicet procent naměřené rtuti odškrtnout. Ministerstvo životního prostředí má nyní při posuzování odvolání výjimky pro Chvaletice z nových emisních limitů už jen jednu možnost – výjimku odmítnout,“ řekl mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrabálek.

Primátor Pardubic Martin Charvát
Piráti chtějí odvolat primátora. Kvůli výjimce pro elektrárnu