Hlavní obsah

Pralesy v Brazílii nahrazují pastviny pro zvířata. Nejezte maso z druhého konce světa, radí vědec

Kvůli klimatu hrozí zdražení masa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Většina lidí konzumuje maso denně nebo téměř denně. Navíc si bez něj často nedokážou život ani představit. V poslední době se ale začíná mluvit o významných ekologických dopadech spojených s velkochovy domácích zvířat. Některé země dokonce zvažují zvýšení DPH na maso.

Článek

Přestože spotřeba masa v Česku poslední roky klesá, ve světě naopak stoupá, a to především v rozvojových zemích.

„Některé ekosystémy ustupují pastevních chovům. Příkladem je Brazílie, tady je ústup pralesa právě pro pastviny pro zvířata. A to je špatně,“ varuje pracovník Výzkumného ústavu živočišné výroby Radim Kotrba.

Proč by se mělo maso zdražovat a je to nevyhnutelné, nebo by se jeho omezení dalo řešit i jinak? Zvýšení DPH na maso je podle odborníků na živočišnou výrobu nepromyšlené. Podle nich totiž postihne i zodpovědné producenty, kteří už dnes mají dražší bioprodukty.

„Vychováváme děti k zodpovědnosti na planetě. Máme nějaké možnosti a můžeme se rozhodnout odkud a co budeme kupovat. A nebudu si kupovat maso, které bude z druhého konce planety, o kterém nevím, jestli nezatěžuje životní prostředí,“ říká Radim Kotrba.

Co konkrétně škodí životnímu prostředí a co by se mělo v zemědělství po celém světě změnit, se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované