Jak vybrat realitního makléře

Prodej nemovitosti

Může jít o stěžejní rozhodnutí. Vybíráte totiž člověka, který musí mít schopnosti prodat vaši nemovitost, co nejlépe. Řeč je o výběru realitního makléře, při prodeji vašeho domu, bytu nebo pozemku. Dnes se podíváme na to, čím se při této selekci řídit. Pojďme tedy na to!

Mraky makléřů

Když potřebujete prodat dům či byt, je dobré si najít opravdu schopného realitního makléře. V České republice je však jeden problém. Je zde příliš realitních agentů. Trh není v tomto ohledu téměř regulován, a tak se může stát makléřem každý, kdo oželí jednu tisícovku za vydání živnostenského oprávnění. Kvantita tak může být na úkor kvality. Právě dle kvality však musíte vybírat. Jak vybrat? A co posuzovat?

Vlastní zkušenost, doporučení

Velmi dobrým vodítkem k tomu správnému realitnímu makléři bývá buď osobní zkušenost z minulosti, nebo doporučení vašich příbuzných či známých. Pokud totiž své rodině či přátelům věříte, nemusíte se bát, že by vám poradili špatně. Navíc si můžete kdykoli práci makléře „proklepnout“ tím, že se zeptáte známých na jeho práci a spokojenost s výsledkem. Pokud však doporučení neseženete je dobré dát sám na sebe, popřípadě se podívat na nějaké reference na různých internetových stránkách, kde lidé sepisují své zkušenosti s konkrétními agenty.

Přímo kanceláře navštivte

Dobrý postup je také takový, že si projdete pár realitních kanceláří. Přitom je dobré je opravdu osobně navštívit a poptat se na detaily a styl práce. Nezávazně se informujte a pak vyberte tu nejlepší. Dobré je se také seznámit se zázemím firmy. Jde o malou společnost nebo velkou realitní kancelář ?U větších a renomovaných kanceláří bývá napojení na kvalitní notáře, právníky nebo finanční poradce samozřejmostí. U malých to tak vždy není. Pozor ať nenarazíte na podnikatele, kteří dělají obchody z obýváku a přes internet. To není dobrý přístup.

 

Honza Mikulín

Peníze mě vždy zajímaly, nyní o nich mohu psát. Rád vám mnohé prozradím.