Děti jsou radost, ale víc jako dospělé až opustí hnízdo

Jsou děti zdrojem štěstí, nebo důvodem k finančním starostem a stresu? Tuto otázku si položila řada sociologů a pokusila se na ni odpovědět z různých hledisek. Vědci z Německa srovnali psychický stav rodičů ve dvou etapách života potomků, když jsou malé a doma a když jsou velké a z domu pryč. A výsledek? Rodiče vnímali děti jako zdroj radosti a opory jen v druhém případě. V prvním – ačkoli své potomky milovali – byly děti spíš zdrojem finančních starostí a stresu.

„Jakmile děti opustí domov, rodiče jsou se svým životem spokojenější a mají méně depresivních symptomů. To proto, že děti začnou rodičům pomáhat a můžou se o ně starat, což převýší stres související s výchovou potomků,“ tvrdí doktor Christoph Becker z Heidelberské univerzity.

Vychází z analýzy života pětapadesáti tisíc lidí s šestnácti zemí EU.

„Ačkoli mezi mladými a starými rodiči není extrémní rozdíl ve spokojenosti, vycházíme z analýzy obrovského množství dat zahrnující tisíce osob. Takže i když nejsou děti největším faktorem v životní spokojenosti a štěstí rodičů, v průměru je to stále významný faktor,“ uvedl doktor Becker v rozhovoru pro The Independent.

Jak to vypadá, když člověk odmítne být dospělý

Možná jste rádi, že vaše dospělé děti" ještě nevylétli z hnízda, ale co když nechtějí přijmout zodpovědnost za vlastní život. Jak to zaručeně poznáte?

S názvem „syndrom Petra Pana“ přišel v osmdesátých letech psychoterapeut Dan Kiley. Podle něho se mladí muži podléhající tomuto životnímu stylu, podobně jako pohádkový Petr Pan, vyhýbají zodpovědnosti, vyhýbají se vážným vztahům, jsou nevázaní a odmítají přijmout fakt, že jsou dospělí.

Často se jedná o muže s dobrou prací, vlastnící nablýskané „sporťáky“, nosící pohodlné mikiny s infantilními nápisy a roztrhané džíny. Na první dojem působí zábavně, jsou roztomile rozverní, sympatičtí a jejich ležérní vzhled působí nenuceně a pohodově. To všechno je samozřejmě častým lákadlem pro nejednu mladou ženu, která se do takového muže snadno zakouká.

Zásadní problém nastává ve chvíli prozření. Muži, kteří trpí syndromem Petra Pana, jsou emocionálně chladní, narcističtí, často líní a nezodpovědní. Veškeré starosti spojené s normálním životem, jako jsou platby za účty, nájem, samotná docházka do práce, domácí povinnosti apod. s radostí přesouvají na bedra svých rodičů později na své polovičky, které vnímají spíše jako náhradní rodiče.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat