InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O stopce pro cizí strávníky ve školní jídelně, obchvatu i tělocvičně s místostarostou Chýnova

Evžen Zadražil , Autor: L. Kolářová

Evžen Zadražil     Autor: L. Kolářová

CHÝNOV – V Chýnově se poslední dobou žádný velký záměr nerodil bez problémů. Občany tolik žádaný obchvat, který měl odvést z centra projíždějící kamiony, zastavila námitka majitelky jednoho ze sousedních pozemků. Stavba tělocvičny na místě ruiny pivovaru zas narazila na pokus zapsat bývalý pivovar mezi kulturní památky. To ale ministerstvo kultury neučinilo, takže tato stavba běží. Po komunálních volbách loni na podzim, kdy dlouholetý starosta Pavel Eybert už ve funkci nechtěl pokračovat, se v čele města objevily nové tváře. Starostka Andrea Fraitová a místostarosta Evžen Zadražil, který odpovídá, co je v Chýnově nového.

 

K povolení stavby tělocvičny na místě bývalého pivovaru měl bývalý starosta Pavel Eybert asi metr vysokou haldu spisů, jimiž se propracoval ke startu akce. V novém vedení města jste skočili rovnýma nohama do realizace. Jak stavba tělocvičny pokračuje?

Stavba běží podle harmonogramu, tělocvičnu staví místní firma Dřevotvar a nejsou tam žádné komplikace. Na začátku léta byla dokončena hrubá stavba, ta je pod střechou, teď zbývají fasády, podlahy a vnitřní vybavení.

Tělocvična vznikla hlavně pro školu. Najdou tam prostor i sportovní kluby?

Je to tělocvična pro školu, ale bude sloužit i sportovním spolkům a klubům. Prostor je dimenzovaný pro všechny halové sporty od házené přes tenis a výškou i pro volejbal.

Kdy bude hotovo?

Termín dokončení v srpnu za rok je zcela reálný. Pro město je podstatné, že se nám podařilo sehnat dosud nejvyšší dotaci v chýnovské historii. Jedná se o investiční dotaci od ministerstva financí na výstavbu zmíněné tělocvičny. To nám výrazně uvolnilo ruce při financování této stavby a nemuseli jsme si brát úvěr.

A jak to vypadá s obchvatem města?

Tam je to teď v mrtvém stádiu. Ministerstvo dopravy akceptovalo námitky paní Králové, která vlastní pozemek u křížení silnice III. třídy na Záhostice a Radenín, a zrušilo stavební povolení. Nemohlo se začít stavět, i když už bylo úplně všechno připraveno. Vybraná firma M – silnice už tu měla dokonce pronajaté kanceláře. A najednou nic. Nové stavební povolení vyřizuje Jihočeský kraj, předběžný termín jeho vydání je s ohledem na všechny zákonné lhůty předpokládán nejdříve na listopad 2019. A pak uvidíme, co bude dál. Já mám pocit, že se oddalování ministerstvu dopravy i hodí, protože momentálně chybí v celém státě hlavně stavební kapacity. Řekl bych, že ministerstvo potřebuje, aby se kapacity firem soustředily na dálnici D1. Přitom obchvat Chýnova chceme všichni, koalice i opozice. Tady jsme zajedno, přestože se třeba s panem Eybertem neshodneme v názoru na zpoplatnění silnice I. třídy číslo 19, která přes Chýnov vede, a kde pan Eybert zpoplatnění vidí jako řešení.

Jaký je váš názor?

Jihočeský kraj požádal, aby se obce na trase silnice I/19 i ostatních důležitých jihočeských tras vyjádřily. Většina obcí zpoplatnění nechtěla. Včetně Chýnova nebo Tábora. Ale ministerstvo dopravy stejně rozhodlo, že zpoplatnění bude. Určitě to u nás uleví od kamionové dopravy, ale stavbě obchvatu to naopak může uškodit. Ministerstvo dopravy pak už nemusí situaci u nás vnímat jako tak kritickou, aby byl obchvat zapotřebí. My jsme zpoplatnění nechtěli, protože se týká všech aut nad 3,5 tuny a to se promítne do cen zboží a služeb. Vzrostou náklady firmám, které tu zásobují. Týká se to i autobusové dopravy. Navíc bude tendence objíždět zpoplatněné trasy a do žalostného stavu se dostanou silnice II. a III. třídy.

Kdy má zpoplatnění na tahu I/19 nastat?

Podle posledního rozhodnutí ministerstva dopravy od ledna příštího roku.

V radě města jste řešili ještě další problém se silnicí. Čeho se týká spor s firmou Vialit?

Je tam nedořešená situace ze stavby silnice u hřbitova. Firma Vialit udělala nějaké odbočky navíc, chtěla to zaplatit, ale nebyla na to žádná objednávka. To si asi domluvili s předchozím vedením města jen tak „na pusu". Ale byly tam i některé kvalitativní problémy. Právník nám vypracoval návrh dohody o narovnání, aby se to už jednou provždy vyřešilo. Rada města tento postup schválila. Vzhledem k tomu, že je věc stále otevřena a smlouva ještě není podepsána, nemůžeme bohužel zveřejňovat konkrétnější informace.

Má město ještě nějaký naléhavý problém?

Momentálně nás snad nejvíc trápí, že nemáme ve městě zubního lékaře. Sháníme všemi možnými prostředky stomatologa, byť třeba jen na částečný úvazek. Plně vybavenou ordinaci by byl ochoten bývalý zubař Petr Chrášťanský buď pronajmout nebo prodat. Naše město by rádo novému zubaři finančně pomohlo. Bohužel se nám však stále nedaří žádného sehnat. To je ale celorepublikový problém.

Rada města v červenci rozhodla, že od 1. září už nebude školní jídelna vařit obědy pro cizí strávníky. Proč?

Ano, vzhledem ke změně zákonů, nerentabilitě celého procesu a po jednání s daňovým poradcem a zástupci zúčastněných stran se rada města rozhodla, že bude zrušena možnost prodeje obědů cizím strávníkům v jídelně Základní školy Chýnov. Škola nemůže podnikat, bylo to řešeno částí úvazků kuchařek na společnost Chýnovská majetková. Došlo ale ke zmíněné změně legislativy, navíc rozbor ukázal, že je to prodělečné. Školní jídelna se dostávala do červených čísel.

Obvykle tuto možnost využívají hlavně senioři. Budete pro ně řešit nabídku stravování jinak?

Jako město ne. Chápu, že školní jídelna vaří dobře a bylo to jako od maminky, ale alternativy ve stravování tady jsou, ve městě je několik restaurací, které taky dobře vaří. Nemůžeme obědy pro cizí strávníky dotovat.

Město přece může přispívat na obědy seniorům, pokud se tak rozhodne, nebo ne?

Může, ale takhle jsme se nerozhodli. A nebyl o tom ani žádný spor. Rada města toto opatření odsouhlasila jednomyslně, pro byli i zástupci opozice.

Radní se zabývali také myšlenkou na zřízení workoutového hřiště Na Močítkách. Pro mládež je workout populární. Bude i v Chýnově?

Historicky první workoutová sestava v Chýnově se bude v lesoparku Na Močítkách instalovat na podzim. Ještě letos bude také probíhat oprava stávajících dětských hřišť, kterých máme deset, a pro příští rok počítáme s jejich doplněním a případně výměnou některých herních prvků, které jsou již na hraně životnosti.

Na závěr už jen otázka, proč na chýnovské radnici působí kromě starostky a místostarosty ještě uvolněný zastupitel?

Řeší se tím to, že já jsem jako místostarosta neuvolněný. Letos 26. ledna se stal uvolněným zastupitelem Ondřej Jaroš, který do té doby pracovně působil jako učitel dějepisu na zdejší škole. Dva lidé tu byli na radnici vždycky, i za pana Eyberta a pana Pistulky. Finančně na tom město netratí, protože můj plat neuvolněného místostarosty a plat uvolněného zastupitele v součtu nepřekračuje tabulkový plat, který by náležel uvolněnému místostarostovi.

 

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • K 

    Reagovat

     

    Opravdu bylo vaření obědů pro převážně bezprizorní seniory v okolí taková katastrofa, Evžene mladší? Eybertovo vedení nasadilo holt vysokou laťku.

    Vloženo 1.10.2019 14:03:01

  • Protesty proti mýtu 

    Reagovat

     

    Jsou překvapující. Hlavně z malých vesnic. To je najednou starostí o autobusy a zničené silničky! Ale když jim kraj hlavně za Zimoly, likvidoval veřejnou dopravu, decimoval osobní vlaky, znemožňoval přestupy bus/vlak, ozývali se pouze z několika vesnic JČ kraje. Proč proboha z tak malých vesniček téměř na krev bojují za socialistické živobytí (silnice platí všichni na těžkotonážní dopravě rejžuje jen někdo) špeditérů??

    Vloženo 15.9.2019 10:46:24

  • Vlcak69@seznam.cz 

    Reagovat

     

    Dobrý den zajímalo by mně proč Chýnov zrušil pravidelnou akci setkání s armádou

    Vloženo 14.9.2019 13:14:01

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Protože to byla úspěšná akce minulého vedení, a nejsme jako oni.

      Vloženo 14.9.2019 16:48:30

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace