Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  14.09.2019 10:50:41

Sázky na pokles Wall Street pokračují v růstu, u CETV jen nevýrazně

Americké burzy zveřejnily pravidelné půlměsíční statistiky týkající se tzv. short pozic. Dle nich také v druhé polovině srpna investoři v pozitivní vývoj nevěřili, když navýšili počet sázek na pokles na nová dlouhodobá maxima.

Na Nasdaq oproti polovině srpna investoři zvýšili počet zashortovaných akcií o dalších téměř 38 mil., resp. o 0,41 %. Celkem tak zde ke konci prázdnin již bylo short 9,238 mld. akcií. Jedná se o nová téměř 4leté maxima. Na NYSE pesimismus stoupl výrazněji. Investoři přidali dalších více než 306 mil. short akcií, tj. o 1,8 % více na celkových 17,126 mld. akcií. Zatímco v polovině srpna zde bylo nejvíce zashortovaných akcií od poloviny 2017, poslední údaj již ukazuje na nejvíce sázek na pokles na NYSE od poloviny dubna 2016.

 

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na akciích CETV prakticky stagnují

U akcií mediální Central European Media Enterprises (CETV) se z hlediska short pozic vlastně za poslední měsíc nic výrazného neudálo. Jejich počet se jen nevýrazně měnil. Zatímco například v první polovině srpna došlo k poklesu o zhruba 7 400 akcií, v druhé půli měsíce, jak poodkryla aktuální data,  se jejich počet naopak zvýšil o cca 31 100 akcií. Short tak ke konci prázdnin zůstávalo celkem 2,358 mil. akcií CETV. Ve vztahu k free floatu necelých 2,6 %.

 

CETV možno zmínit, že v týdnu ratingová agentura Moody''s oznámila dokončení pravidelné revize společnosti. Zmínila pokračující posilování provozní a finanční výkonnosti CETV, její vedoucí postavení na trhu na všech trzích, kde působí, a silné a opakující se generování volného cash flow, resp. v té souvislosti rating na úrovni B1.

Závěrem možno uvést, že akcie CETVpátek na svém domovském trhu na Nasdaq po úvodním pokusu o růst postupně mířily na jih. Zakončily na 4,45 USD (-0,22 %). Zatímco ve středu objem obchodů dokonce překročil 410 tisíc akcií, v pátek vyměnilo majitele „jen“ přes 272 tisíc akcií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688