„Pátý den jsem ještě zkusil běžet, ale bylo to na kost,“ popsal běžec, který už má za sebou několik půlmaratonů i maratonů. „I šestý den jsem vyrazil na cestu, ale to už jsem věděl, že to nepůjde. Jsem zklamaný, ale nedá se nic dělat.“

Dohromady se podařilo Františku Hvizdovi uběhnout i tak obdivuhodných 280 kilometrů. Z toho první čtyři dny se držel na průměru kolem šedesáti kilometrů denně.

Domů se běží lépe

Původně chtěl trasu odpovídající 22 maratonům zdolat za třináct dní. Pokud by se mu to podařilo, byl by zapsán do České knihy rekordů. „Mrzí mě, že jsem to nezvládl. Ale na druhou stranu jsem spokojený, že jsem se do toho vůbec pustil,“ řekl Hvizd.

„Teď si dám pár týdnů zdravotní pauzu, pak zase začnu trénovat. Svůj cíl nevzdávám. Jen přípravě a tréninku dám do budoucna daleko více.“

A jak napadlo Františka Hvizda běžet právě napříč Polskem? „Chtěl jsem nějakou originální trasu, která nenapadne jen tak někoho. Původně bylo v plánu začít v Ostravě a doběhnout k Baltu, ale kvůli logistice jsem se nakonec rozhodl začít v Polsku. Přece jen směrem domů se běží lépe,“ dodal s úsměvem Hvizd.

VIDEO: Běžec Michal Krška, kterému ve spánku přestalo bít srdce.