Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Byton M-Byte, elektrické SUV se 48" displejem

14.9.2019, Milan Šurkala, aktualita
Čínská automobilka Byton chce dobýt nejen Evropu se svým novým elektrickým SUV M-Byte. To má být k mání za docela atraktivní cenu a zajímavostí bude např. i obrovský 48" displej místo přístrojové desky.
Elektromobil nyní nabízí skoro už každý a zejména to platí pro automobilky, o kterých jsme ještě před pár lety nic neslyšeli. Jednou z těch, které se chystají na trh s novými elektricky poháněnými auty, je čínský Byton. Ten prezentoval své elektrické SUV M-Byte, které je už připraveno do výroby a na čínský trh by se měl dostat v polovině příštího roku. Podívat by se měl také do Evropy, zde to ale vypadá až na rok 2021.
 
Byton M-Byte
 
Základní verze bude mít pohon zadních kol a 72kWh akumulátor, což by dle normy WLTP mělo vystačit na dojezd 360 km. V tomto případě lze počítat s velmi slušným maximálním výkonem 199 kW, přičemž by vůz měl pokořit rychlost 100 km/h během 7,5 sekundy. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 190 km/h.
 
Byton M-Byte
 
V nabídce ale bude i verze s pohonem všech čtyř kol. Ta dostane větší 95kWh akumulátor, který by měl prodloužit dojezd na 434 km/h. Elektromotor na přední nápravě by měl pomoci zvýšit celkový výkon soustavy na 296 kW a vůz by se tak na 100 km/h měl ocitnout za pouhých 5,5 sekundy.
 
Byton M-Byte interiér
 
Velkou zajímavostí vozu je obří 48" digitální přístrojový štít (Shared Experience Display - SED) táhnoucí se pod skoro celým předním oknem. Překvapením je to, že není dotykový, a tak zde ovládání zajišťuje menší 7" displej na volantu nebo 8" displej infotainment systému. Samozřejmostí jsou různé moderní vychytávky jako ovládání hlasem, možnost nakupování přímo z vozidla a další. Hovoří se o tom, že evropská cena by měla začínat na 45.000 EUR bez daně.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama