Množení křenu je dobré řešit už na podzim

Křen 

Máte rádi typickou štiplavou chuť křenu? Když se povede, dokáže vám bez problémů protáhnout kompletně nosní dutinu. K uzenému masu jde navíc o tradiční záležitost, bez které si jeho konzumaci snad ani nedokážeme představit. Mít na zahradě vlastní křen není nic složitého. Vždyť pěstování této rostliny zvládne v podstatě každý. Fakticky se jedná o plevel, která se dokáže šířit v mostech výsadby doslova raketovým tempem. Jak tedy na množení křenu?

Tradiční evropská rostlina

Armoracia rusticana, jak je křen selský označován latinsky, se řadí mezi tradiční rostliny starého kontinentu. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která dokáže bez problémů čelit mrazu i extrémnějšímu suchu. Sklízet a připravovat ji na další množení je zapotřebí právě nyní v září. Ano, možná namítnete, že řízky se dávají do země na jaře. Je tomu tak, nicméně kvalitní podzimí příprava vám na konci sezony po vysazení dokáže připravit vynikající siné kořeny optimální ke kvalitní sklizni. Křen vás bude bavit nejen díky kořenům, ale i poutavým velkým zeleným listům a bílému květenství.

Křen

Tradiční podzimní sklizeň a příprava křenu

Křen selský se množí prostřednictvím kořenových řízků. Ty by měly mít průměr přibližně jako obyčejná tužka a délku kolem 25 cm. Příprava řízků je jednoduchá. Spodní konec určitě seřízněte našikmo, abyste ho poznali v momentu, kdy má řízek přijít do země. Připravené řízky si svažte do svazku a zaryjte někam na zahradu do míst, kde je hodně stínu. Založit j lze i do písku ve sklepě.

Uchování křenu

Jarní vysazování křenu

Vyberte nejprve půdu. Optimální volbou je výživná, středně těžká zemina. Záhon pro výsadbu se vyplatí vyhnojit proleželým hnojem, případně kompostem. Na jaře se jenom na určeném místě porovná dokonale půda, vytvoří cca 40 cm od sebe hrůbky a následně prostřednictvím kolíku šikmé důlky. Do těch se zasunou připravené rostliny. Na podzim pak už jen budete sklízet.

Radek Štěpán

Zahrada je moje hobby, mám spousty zkušeností a rád se o ně podělím.