Zrušení daně z příjmů pro občany mladší 26 let: Polská motivační realita

Daně

Polsko se rozhodlo reagovat na tristní situace týkající se mladých lidí, kteří odcházejí zahraničí. A do jisté míry se není čemu divit. Vždyť na vlastenectví dnes lidé slyší snad jen při sportovních mezinárodních utkáních. Mladí Poláci hromadně odcházejí do zahraničí, a to samozřejmě za vidinou úspěchu a nesrovnatelně vyšších příjmů. Mozky jsou odsávány především Velkou Británií a Německem.

Po roce 2004 emigrovalo až 1,7 mil. mladých Poláků

Velmi solidní číslo, nemyslíte? V podstatě to je, jako by se rozhodla odejít kompletně celá Varšava. Pokud půjdeme po celkových číslech, dostaneme se na exodus 2,6 mil. Poláků ve zmiňovaném období. Absolventů univerzit bylo 724 000. Státy v západní Evropě využívají mladých Poláků především na nejrůznější sezonní práce, které jsou samozřejmě nekvalifikované. Ve velké Británii jich žije kolem 1 milionu.  Odchod takto velkého množství lidí značně brzdí polskou ekonomiku.

Jak to je s daňovou úlevou?

Od 1. srpna nejsou povinni platit daň ve výši 18 % Poláci, kteří jsou mladší 26 let. Za rok ale musí vydělat méně než 85 528 zlotých, tedy v přepočtu 511 000 Kč. Jen pro zajímavost, průměrný roční plat činí v Polsku 60 000 zlotých, respektive 359 000 Kč. Zvýhodnění je tedy více než zajímavé. Týkat by se mělo přibližně nějakých 2 000 000 lidí, což není malé číslo.

Od brexitu si slibují hodně

Polsku by měl do značné míry pomoct brexit. Díky němu by se mělo vrátit do vlasti velké množství lidí. Poláci často do zahraničí odcházejí především kvůli získání nezávislosti a po několika letech se stejně vracejí zpět. Je otázkou, jestli je daňové zvýhodnění skutečně naláká. Jak vidno, peníze nejsou jediným motivem. V Polsku hledají získání peněz v krátkodobém horizontu. Je otázkou, jestli je hranice 26 let optimální. Až čas ukáže.

Radek Štěpán

Peníze mě fascinují a zajímají. Něco o nich vím a rád se s vámi o vše podělím.