Národní památkový ústav v Telči zve na přednášku Příběh kostela v Mostě

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči pokračuje po prázdninách v přednáškovém cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás. Tématem další přednášky bude Příběh kostela v Mostě. Koná ve středu 18. září 2019 v 18.00 hodin v  Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Přednáší Ing. arch. Mirjam Skoumalová. Vstup zdarma.

Se změnou politicko-ekonomických priorit v Československu po druhé světové válce s důrazem na těžký průmysl bylo nutné zajistit také dostatek energie, tehdy především spalováním uhlí, a k tomu využít nové zdroje.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Představa získání 87 milionů tun kvalitního hnědého uhlí pod starým městem Most byla velmi lákavá, a proto se československá vláda již v roce 1964 rozhodla dochované goticko-renesanční město obětovat a kompletně zlikvidovat, až na jednu výjimku, kterou bylo zachování tamního gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie jako vzácné stavební, historické a kulturní památky.

Způsob záchrany kostela byl však předmětem až dalších řízení a bohužel nebyl jednoznačně ve vládním nařízení vymezen. Realizace záchrany proto způsobovala ještě po řadu dalších let značné množství nečekaných až neuvěřitelných potíží.

Přednáškový cyklus Rodinné stříbro – Památky kolem nás se stal pevně ukotvenou tradicí, která si získala své příznivce a své publikum. Jeho součástí je nejen péče o kulturní památky, ale i další zajímavá témata z historie. Přednášející vycházejí jak z řad zaměstnanců územního odborného pracoviště v Telči, tak z externích institucí a organizací.

Podle webu NPÚ

(lh,turistickelisty.cz,foto NPÚ)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...