Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

O zájezd do KLDR se u nás perou. Čech: „Čtou Babičku, ale totalita je všudypřítomná“

Autor: Nikola Forejtová - 
15. září 2019
07:16

Ročně vycestuje do totalitního státu až 200 Čechů, jak nám prozradil Jan Papež z představenstva Asociace cestovních kanceláří. Kapacita je většinou brzy naplněná. Trasa soukromých i diplomatických cest je většinou podobná a návštěvníci jsou neustále pod dozorem. České turisty může potěšit fakt, že si severokorejská dítka údajně čtou Babičku od Boženy Němcové. Detailu si všiml jeden z Čechů, který se za demilitarizovanou zónu podíval.

Do země ovládané dynastií Kimů se jako jednotlivec nepodíváte. „Nemůžete dělat zájezdy, jaké byste si přáli, musíte spolupracovat s místní cestovní kanceláří a ta vám předepíše okruhy, vy okruh buď přijmete, nebo nepřijmete,“ vysvětluje Papež.  

Dodal, že v ČR je několik kanceláří, které tento nevšední zážitek zprostředkovávají, mají ale jasně daný harmonogram cesty. „Celou dobu jsme byli pouze v Pchjongjangu, něco málo jsme viděli cestou z/na letiště a z letadla. Zatímco hlavní město je nablýskanější (i když ne bohatší), venkov zůstává v době předindustriální,“ prozradil Blesk Zprávám jeden z Čechů, který si nepřál uvést své jméno. 

Povinná četba: Babička

Podle oslovených Čechů, kteří překročili přísně střežené hranice severokorejských hranic, se může stát, že uslyšíte i Češtinu. „Řada Severokorejců v ČR, resp. v ČSSR studovala, takže znalost češtiny by neměla být úplnou raritou. Na Pchjongjangské univerzitě cizích jazyků se čeština vyučuje jako samostatný obor, ale studenti nemají přístup k internetu a kromě učebnice studují „Babičku“ Boženy Němcové, z níž se učí celé pasáže nazpaměť,“ prozradil detail z cest oslovený návštěvník KLDR. 

O českém odkazu již dříve mluvil v rozhovoru pro Blesk Zprávy také Michal Ratiborský (ANO) „Jsou tu české tramvaje, vozy a slaví se i nějaké svátky. Historicky spolu máme co do činění. Během války spousta Korejců zamířila k nám a pak se do své země vrátili. Překvapilo nás, že na nás často mluvili perfektní češtinou,“ uvedl.

Snímky z oslav 66 let od příměří v Severní Koreji Snímky z oslav 66 let od příměří v Severní Koreji | Reuters

Dlouhé rozhovory na ulicích ale jako turisté neočekávejte. Všichni oslovení cestovatelé se shodují, že program byl daný a nebyl moc čas na bloudění po městě. Občas se ale může člověk odtrhnout, i když cestovní kanceláře na svých stránkách varují, že se vám může stát, nebo že vás někam nepustí. Hlavní město, téměř jediná destinace kam vpouší vláda cizince, je prý relativně čisté a hezké. 

Natřená fasáda a totalita na každém kroku

Rozhovory s respondenty se shodovaly v tom, že domy v Pchjongjangu jsou opravdu upravené a natřené, spíše je to ale naleštěná bída. „Díky natřeným fasádám paneláků je pestrobarevnější než v minulosti, na ulicích jsou stánky s občerstvením, obchůdky, restaurace, spousta elektrokol, nově vysazovaná zeleň, pečlivě udržovaný pořádek (dojem byl vylepšený krásným počasím). Korejky evidentně věnují hodně pozornosti zevnějšku,“ hodnotí Čech, který už se do KLDR podíval v roce 2005.

„Na druhou stranu je člověk i v této zdánlivé idylce konfrontován s všudypřítomnou propagandou, omezeným přístupem ke komunikacím a uvědomuje si, že je celou dobu sledován a pravděpodobně i odposloucháván... KLDR prostě je země s totalitním režimem a nesvoboda je „cítit“ na každém kroku,“ popsal pro Blesk Zprávy své pocity cestovatel.

Každodenní život v Severní Koreji: hlavní město je prý výkladní skříň pro turisty. Každodenní život v Severní Koreji: hlavní město je prý výkladní skříň pro turisty. | Profimedia

Blesk Zprávy se doptávaly, jaká byla ve městě atmosféra, a jestli bylo znatelné tristní zacházení s lidskými právy. „Osobně si nemyslím, že by informace podávané uprchlíky měly být výrazně nepravdivé. Jak už jsem uváděl, tak v KLDR vládne totalitní režim, ve kterém jsou lidská důstojnost a základní práva výsadou krajně omezené elity. To, že jsem v Pchjongjangu neviděl veřejnou popravu, samozřejmě neznamená, že k nim nedochází,“ uvedl cestovatel.

Během exkurzí prý narazil i na skupiny vojáků. Jejich vyhublé postavy a strhané tváře s vyhaslými pohledy byly údajně dost výmluvné. „Podobně vypadali i pracující z venkova, které jsem viděl v televizi,“ zmínil oslovený cestovatel, čímž vyjádřil svůj názor na to, jakou zde mohou udržovat ekonomiku. 

S ekonomikou jsou na tom v Severní Koreji opravdu bledě, podle OSN potřebuje 40 % populace potravinovou pomoc. Paradoxně ale mají v KLDR podle některých statistik třetí nejlepší armádu na světě. To souvisí s politikou Kimů, kteří armádu a vojenství upřednostňují především od roku 1996. 

KLDR se na noc zhasne. Dostatek energie je pouze na některých místech hlavního města. Alespoň zde netrpí světelným znečištěním. KLDR se na noc zhasne. Dostatek energie je pouze na některých místech hlavního města. Alespoň zde netrpí světelným znečištěním. | Archiv

Dovolenkář ale míní, že je důležité, aby se lidé do státu, kde vládne totalismus a kult osobnosti, dostávali. Naprostá izolace podle Lukáše není řešením a minimálně to může podle něj otupit pěstovaný odpor k cizincům. 

Do KLDR snadno, rychle a draho

Do KLDR se ročně z ČR dostane asi 200 lidí. Podle Papeže je o soukromé cesty velký zájem a každý otevřený termín jde takzvaně nadračku. Mimo to jezdí do KLDR také diplomacie. Ze známějších jmen české politické scény se za Kim Čong-unem podíval například předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD) nebo také exministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

K vycestování potřebujete povolení, schválený cestovní plán, cestovní kancelář s licencí, předem nahlášenou a zkontrolovanou hotovost a platný pas, který musí mít dostatek stran a jeho platnost bude ještě půl roku o návratu. „Ty skupiny mají kolem 20 lidí, jezdí se asi třikrát ročně,“ upřesňuje Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Samozřejmě je nutné i vízum. „Zaregistrujete se v CK, ta odevzdá veškeré informace o vás – ale podobné požadavky mají i Amerika nebo Čína, přesněji státy, které chtějí mít kontrolu, jak se u nich tito lidi pohybují. To dělá kde kdo,“ dodává Papež.

Námi oslovený Čech vyplňoval jen formulář,  kde psal důvod návštěvy, popsal jaká místa v KLDR už navštívil a detailněji byl nucen popsat program návštěvy, všechno ostatní za něj vyřídil úřad, jelikož do Severní Koreji nejel jako soukromá osoba. Zájezdy jako takové najdete s cenovkou kolem 70 až 90 tisíc, většinou je ale součástí i návštěva okolních zemí. 



petr366 ( 15. září 2019 07:49 )

Kim by mohl vyvážet nevěsty. Zájem by byl obrovský. Jsou asi nejpěknější z asiatek a díky laskavé péči svého vůdce se nepřejídají, jsou skromné a pracovité. Hned bych si jednu objednal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa