Před 60 lety zatopila Dolní Vltavici lipenská přehrada. Pomocí 3D promítání se teď znovu vrátí nad hladinu

Největší vodní stěna v České republice vznikne v Dolní Vltavici u Lipna a zatopená obec s pohnutou historií vystoupí nad hladinu. Originální pohled do minulosti nabídne akce Dolní Vltavice žije v sobotu 21. září. „Vytvoříme vodní stěnu a na ní budeme promítat ve 3D příběh. Jeho součástí bude i vynoření zaniklé Dolní Vltavice,“ zve organizátorka Ema Kondysková.

Tento článek je více než rok starý.

Dolní Vltavice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolní Vltavice na historické fotografii.

Dolní Vltavice na historické fotografii. | Foto: Johann Mayer | Zdroj: Český rozhlas České Budějovice

Ta provozuje v Dolní Vltavici penzion a už několik let se zajímá o historii obce, jejíž velká část zmizela před šedesáti lety pod hladinou lipenské přehrady. „Už v roce 2015 pro nás studenti vytvořili vizualizaci vesnice a nyní chceme uspořádat setkání rodáků a jejich potomků, lidí z Bavorska, Rakouska a Česka, aby navázali vztahy,“ vysvětluje.

Setkání se zúčastní například Antonín Pártl, který v současnosti žije v obci Brloh pod Kletí. V Dolní Vltavici bydlel jako dítě od roku 1947. „Přišli jsme tam, když otec dostal funkci vedoucího pošty. Já jsem tam v roce 1951 začal chodit do první třídy,“ vzpomíná.

Poválečný odsun

První ranou pro život v Dolní Vltavici byl už odsun německých obyvatel v roce 1946. Ema Kondysková zná tuto dobu ze vzpomínek Helmuta Nodese. „Jednou v sobotu ráno přišel správce a ukázal na rodiny, které půjdou. Lidé měli asi dvě hodiny na to, aby si sbalili zavazadla, maximálně třicet kilo, naložili to na vozy a prostě jeli,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Emou Kondyskovou a Antonínem Pártlem o Dolní Vltavici moderuje Hana Šoberová

Rodina Helmuta Nodese byla převezena do oblasti nedaleko Bad Füssingu v Bavorsku. „Tam vystoupili a místní sedláci si je rozebrali k sobě na statky. Celá osmičlenná rodina žila v jedné místnosti a zažili tam poměrně velké rozčarování, protože byli vyhnáni a na novém místě je také nechtěli. Ještě se tam totiž ukrývali lidé, kteří utekli z měst před bombardováním, a bylo hodně lidí a málo jídla. Jim říkali Böhmáci, takže nebyli ani Češi ani Němci a dávali jim to pociťovat,“ vypráví.

„Nikdo na těch místech nezůstal, dostali se severněji do Bavorska a myslím, že nakonec tam jsou spokojeni, ale na svoji rodnou Dolní Vltavici opravdu nezapomenou,“ dodává Ema Kondysková.

Začátek konce Dolní Vltavice přišel podle Antonína Pártla už v roce 1947. „Začalo vyměřování hladiny lipenské nádrže a už se vědělo, že to bude až nad hřbitovem, zůstane jenom pět nebo šest domů a celá dolní část bude zatopena, takže ty domy už se postupně neopravovaly,“ líčí.

Vesnice začala mizet pod hladinou v roce 1957. „Do té doby už se nějaké domy bouraly, i kostel byl odstřelen. A musel se odklízet stavební materiál, nesměly tam třeba zůstat trámy a dřevo, protože to by plavalo po hladině. Pod vodou tak jsou jen trosky, zbytky staveb,“ říká.

Zaniklou obec dnes kromě vizualizace připomínají dochované fotografie z nejrůznějších rodinných sbírek. Zájemci si je budou moci prohlédnout při slavnosti 21. září.

Hana Šoberová, Andrea Poláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme