Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zbrojovka v brněnském derby potvrdila roli favorita, Hradec veze ze Žižkova vítězství

Nenechali se v brněnském fotbalovém derby překvapit nováčkem. Favorizovanější Zbrojovka Brno byla před utkáním 8. kola druhé ligy o skóre za menším brněnským souputníkem Líšní, doma však zvítězila 2:0 díky trefám Jana Pázlera a Lukáše Magery a posunula se na pátou příčku. Souboj o první místo dopadl úspěšněji pro Pardubice, které porazily pražskou Duklu 3:1. Jihlavským fotbalistům se podařil zápas s Chrudimí, když zvítězili přesvědčivě 4:2. Hradec Králové vyhrál 2:1 na Žižkově a poskočil na třetí místo.

Záložník Zbrojovky Brno Šimon Šumbera
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

"Votroci" zvítězili na hřišti Žižkova a ztrácejí pět bodů na vedoucí Pardubice a bod na druhou Jihlavu. Viktoria doma po předchozích třech výhrách poprvé v sezoně nebodovala a figuruje na páté příčce dva body za Hradcem.

Východočeši rozhodli o svém úspěchu pod televizní věží dvěma slepenými góly v závěru první půle. V 36. minutě se tečovanou střelou zpoza vápna prosadil Jukl a za čtyři minuty potrestal chybu v domácí obraně Soukeník. Žižkovu se podařilo po změně stran v 60. minutě už jen snížit díky střídajícímu Čapkovi.

První brněnské druholigové derby po třiceti letech přilákalo přes 8000 diváků, kteří viděli dva góly favorizované Zbrojovky. Skóre otevřel ve 23. minutě po přihrávce stopera Lukáše Kryštůfka Jan Pázler, vítězství domácích pojistil krátce před koncem nůžkami střídající útočník Lukáš Magera. Za Brno odehrál celý zápas osminásobný český reprezentant Ondřej Vaněk, který se před týdnem vrátil z angažmá v Rusku.

Vedoucí Pardubice vyhrály počtvrté v řadě a vzdálily se na čtyři body druhé Jihlavě. V druhém dnešním dopoledním utkání zvítězil po obratu v závěrečné desetiminutovce Třinec 2:1 na Vyšehradě.

Pardubice nasměroval za důležitým vítězstvím dvěma brankami mezi 20. a 28. minutou Michal Kohút. Pražané se dostali do kontaktu díky penaltě v nastavení první půle, kterou po faulu Martina Šejvla proměnil Daniel Tetour. Pardubice si však hned v úvodu druhé půle vzaly dvoubrankové vedení zpět po dorážce Lukáše Pfeifera.

Vyšehrad posunul do vedení při svém debutu v sestavě obránce Milan Nitrianský, který do Slavoje přišel před týdnem z prvoligové Příbrami. Pražané ale na Strahově nakonec přišli o všechny body a prohráli potřetí za sebou. Třinec přerušil sérii tří remíz díky trefám Filipa Kubaly z 81. a Martina Samiece z druhé minuty nastavení.

Jihlava v prvním poločase dvakrát ztratila vedení, o očekávané výhře nad outsiderem rozhodla až v závěru. V 74. minutě po spolupráci dvou střídajících hráčů vstřelil vítězný gól Mikuš a pojistku přidal v závěru nastavení Klobása. Jihlava už pět kol střídá domácí výhru a venkovní porážku.

Ústí proti Sokolovu dvakrát přišlo o vedení. V první půli nejprve v osmé minutě otevřel skóre střelou na zadní tyč Matějka, ale v 31. minutě z hranice vápna srovnal Štípek.

Matějka pak v 81. minutě svým druhým gólem přiblížil domácí ke třem bodům, v posledních sekundách však srovnal Hošek. Ústí zůstalo šesté, Sokolov je třináctý.

Varnsdorf srovnal i v devíti hráčích, přesto v Prostějově padl

Divoký zápas byl k vidění v Prostějově, který si poradil 3:2 s Varnsdorfem. Domácí sice vedli už 2:0 a od 60. minuty hráli v početní výhodě proti deseti a v závěrečné čtvrthodině dokonce proti devíti, ale přesto se hostům podařilo srovnat. Ještě za vyrovnaného počtu hráčů snížil Micovčák a v 90. minutě vyrovnal Kubista.

Jenže ani to Varnsdorfu k bodům nestačilo. Ve druhé minutě nastavení se totiž prosadil Lutonský. Severočeský celek inkasoval potřetí za sebou a prohrál čtvrté z posledních pěti utkání. Prostějov naopak zvítězil po šesti zápasech a připsal si druhou výhru v ročníku.

8. kolo druhé fotbalové ligy:

Viktoria Žižkov - Hradec Králové 1:2 (0:2)

Branky: 60. Čapek - 36. Jukl, 40. Soukeník. Rozhodčí: Denev - Nádvorník, Klupák. ŽK: Švenger, Bazal - Ottmar, Kvída, Zbrožek, Martinec, Leibl. Diváci: 1831.

Zbrojovka Brno - Líšeň 2:0 (1:0)

Branky: 23. Pázler, 85. Magera. Rozhodčí: Klíma - Kotalík, Pečenka. ŽK: Šumbera - Hlavica, Reteno, Hladík. Diváci: 8122.

Pardubice - Dukla Praha 3:1 (2:1)

Branky: 20. a 28. Kohút, 48. Pfeifer - 45.+1 Tetour z pen. Rozhodčí: Zelinka - Mikeska, Bureš. ŽK: Kohút, Šejvl - Piroch, Doumbia, Preisler, Chlumecký, Hadaščok. Diváci: 1760.

Prostějov - Varnsdorf 3:2 (2:0)

Branky: 12. Schuster, 28. Rolinc, 90.+2 Lutonský - 54. Micovčák, 90. Kubista. Rozhodčí: Dorušák - Šimáček, Vodrážka. ŽK: Lutonský - Houser, Barac, Kocourek. ČK: 59. Lehoczki, 76. Kocourek (oba Varnsdorf). Diváci: 490.

Vyšehrad - Třinec 1:2 (1:0)

Branky: 27. Nitrianský - 81. Kubala, 90.+2 Samiec. Rozhodčí: Hocek - Poživil, Leška. ŽK: Vejvar, Rothe - Omasta, Valenta. Diváci: 421.

Jihlava - Chrudim 4:2 (2:2)

Branky: 9. Jawo, 31. Vaculík z pen., 74. Mikuš, 90.+4 Klobása - 25. Dostálek, 44. Krčál. Rozhodčí: Vojkovský - Horák, Hurych. ŽK: Tijani - Sulík, Janoušek, Sixta, Vencl, Ujec. Diváci: 1142.

Ústí nad Labem - Sokolov 2:2 (1:1)

Branky: 8. a 81. Matějka - 31. Štípek, 90.+2 Hošek. Rozhodčí: Adámková - Podaný, Lakomý. ŽK: Brak, Miskovič, Prošek - Vávra, Červenka, Stropek. Diváci: 878.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články