Dnešní uspěchaná doba, kdy většinu času trávíme v práci či po nejrůznějších pochůzkách, mnohdy vyžaduje to, abychom vylezli ze své komfortní zóny. O to důležitější je proto mít své místo, kde můžeme být sami sebou a kde jsme obklopeni věcmi, které máme rádi. Toto místo se nazývá domovem a pro mnohé je jediným útočištěm. Není proto od věci si jej zařídit přesně podle svého gusta.

Mnoho lidí ovšem roli domova v životě podceňuje a využívá jej čistě z funkčního hlediska jako místo, kde se spí a jí. Doma ovšem můžete relaxovat a trávit hodiny volného času. Doma můžete tvořit a zažívat nejšťastnější chvíle vašeho života. Abyste toho ovšem dosáhli, je nejprve nutné investovat do něj čas a energii.

Ať už si tak zrovna plánujete domov vytvořit nebo jen přemýšlíte nad rekonstrukcí, pořádně se zamyslete. Co se vám líbí a jací jste? Co vám dělá radost a co je pro vás naopak noční můrou? Kdy se cítíte pohodlně a kdy nikoli? Na tyto otázky, ač se zdají zbytečně hluboké, je potřeba si před rekonstrukcí odpovědět. A to ne z toho důvodu, abyste přišli na smysl života, ale proto, abyste si dokázali ujasnit zejména to, jak chcete, aby váš domov vypadal.

„Při zařizování interiéru dělá mnoho lidí zásadní chybu, a to, že se nad svým budoucím domovem pořádně nezamyslí. A přestože výjimka potvrzuje pravidlo a někdy může být výsledný efekt pro daného člověka velmi uspokojivý, ve většině případů je zařizování interiéru bez jasného konceptu nešťastné,“ hovoří interiérová designérka Anke Glut o tom, jak by měl proces rekonstrukce začínat.

Harmonický domov

Většina lidí samozřejmě má představu o stylu, v jakém by chtěli, aby byl jejich domov. A od toho se poté odvíjí, jaké vybavení kupují a preference každého jedince se více či méně podepíší na finálním výsledku. Bez předem promyšleného konceptu je ale prakticky nemožné vše skloubit tak, aby byl interiér harmonický. Zařizování domova je totiž sled po sobě jdoucí kroků, které na sebe navazují a každý z nich je důležitý.

Váš domov by zároveň měl odpovídat i vašim potřebám. Jinak bude vypadat obydlí rodiny s malými dětmi a jinak zase byt, ve kterém žije jedna osoba. Nemáte-li ale již několik rekonstrukcí za sebou či nejste interiérový designér, je poměrně složité předvídat natolik, abyste vytvořili něco, s čím budete opravdu spokojeni. I z toho důvodu se čím dál více lidí obrací na bytové designéry, které všechny jejich potřeby, fantazie a sny převedou do reality. „Interiérový designér tu pro své klienty není jen od toho, aby jim udělal hezký domov a zbavil starostí.

Interiérový designér je tu od toho, aby dokázal pochopit preference každého jedince a zrealizoval prostor, ve kterém se bude konkrétní člověk cítit doopravdy šťastný. Podstatnou součástí mé práce je tak zejména naslouchání. Než se pustím do jakéhokoli projektu, vždy se s klientem nejprve osobně setkám a snažím se o něm zjistit co nejvíce. Chci vědět, jak nejraději tráví doma volný čas, kolik členů má jeho rodina a co se jim líbí. Všechno to mi totiž pomůže vymyslet takový interiér, který bude přesně odpovídat jeho představám,“ dodává Anke Glut. Upozorňuje tím tak zejména na to, že přestože je tato služba extra výdajem, jedná se o investici do takové budoucnosti, jakou ji chcete mít. 

foto: shutterstock.com