Close search

Těžké začátky Belmonda: Považovali ho za nulu, sotva prý zvládne práci s lopatou

Profimedia.cz/archiv Zdroj: Profimedia.cz/archiv

Jean-Paul Belmondo byl vždy typickým představitelem sympatického dareby. Jeden z nejslavnějších francouzských herců jich vytvořil desítky. Hrdina z filmu Profesionál, který nyní můžete vidět v televizi, také patří mezi ně. Belmondovy herecké začátky přitom byly velmi krušné.

Jean-Paul Belmondo, herec s okouzlujícím úsměvem a talentem komika, letos oslavil neuvěřitelné 86. narozeniny. Do dnešních dnů je nadšeným sportovcem, sport mu navíc před lety zachránil život. S tím se svěřil francouzskému deníku Le Parisien a otevřeně o svém vztahu k pohybu mluvil i v dokumentu s prozaickým názvem Belmondo.

Jen na manuální práci

Belmondo přezdívaný Bébel se narodil na pařížském předměstí Neuilly-sur-Seine a vyrůstal v uměleckém prostředí. Jeho otcem byl sochař italského původu Paul Belmondo.

Oba rodiče při výchově syna značně trpěli, protože byl velmi živý. A to dokonce tak moc, že často musel měnit školu. "Je nestálý, roztržitý a není nadaný intelektuálně, pouze na manuální práci," stálo v jednom školním posudku. Ten, kdo ho psal a tvrdil, že Jean-Paul se hodí jen k práci s lopatou, se asi po letech divil, kam to Belmondo dotáhl.

Frustraci vyboxoval

Od dětství měl Jean-Paul Belmondo řadu zájmů, především sportovního zaměření. Věnoval se hlavně boxu, ale na zamýšlenou dráhu profesionálního boxera musel rezignovat v šestnácti letech po prodělané tuberkulóze.

Formování osobnosti v uměleckém prostředí přátel jeho otce nakonec vyústilo ve studium na pařížské konzervatoři, kam se však pro údajný nedostatek talentu dostal až na třetí pokus v roce 1952. "Chtěl jsem se na to vykašlat. Když dvakrát za sebou slyšíte, že nemáte talentu ani za nehet, tak vás to nutně donutí buď se vzdát, nebo ukázat, že to tak není. Já ty zmínky o neschopnosti hrát šel vyboxovat. A jak jsem tak makal, rozhodl jsem se, že komisi dokážu, že hrát umím. A napotřetí se to podařilo," uvedl herec v dokumentu.

Sportu se pak věnoval celý život každý den. Ráno začínal tím, že si šel zaběhat, poté trochu boxoval, posiloval a večer chodil plavat. Byl na sebe tak přísný, že tento režim držel i při natáčení, čímž část režisérů dováděl k šílenství.

Nicméně na druhou stranu mohli být rádi. Bébel díky své vynikající kondici nepotřeboval často dubléry. Během své filmové kariéry si mohl většinu kaskadérských kousků dovolit sám, pokud mu v tom tvůrci v příliš rizikových okamžicích sami nezabraňovali.

Sport mu zachránil život

Před lety se díky sportu vrátil do života. Herec prodělal mozkovou mrtvici, po níž částečně ochrnul. "Sport mě zachránil spíš díky stavu mysli, který vyvolává, než kvůli fyzickému stavu, ve kterém jsem byl. Sport vyžaduje odolnost. Je to jako v boxu. Nerad jsem dostával rány, ale když už jsem je dostával, musel jsem držet klapačku a bojovat dál. V tu chvíli to byla ta samá věc. Musel jsem bojovat. A vidíte, jsem tu a zase se hýbu jako dřív," přiblížil herec svou životní filozofii.

Kromě boxu se věnoval i fotbalu, ve kterém se zkoušel uplatnit jako brankář. Prý ho do tohoto postavení dostala jeho matka. Trenérovi řekla, že její syn je jedna velká nula, ale ať ho postaví aspoň do brány. Fotbal ostatně Belmondo miluje dodnes. Když mu to zdraví dovolí, chodí si dodnes zahrát "dědkovskou ligu", jak říká partičce stejně nadšených a sportu oddaných přátel. Nutno dodat, že i o dvacet let mladších...

NEJLEPŠÍ FILMY S BELMONDEM NAJDETE V GALERII. SOUHLASÍTE?

Film Profesionál s Jean-Paulem Belmondem v hlavní roli můžete vidět v neděli 15. 9. ve 20.00 na ČT 2.

Nejčtenější články