QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Přední český virtuos míří do Plzně. Jaroslav Svěcený ve Staré synagoze

15.09.2019 15:08

Špičkový český virtuos se chystá do Plzně. "Jaroslav Svěcený - Koncert pro 10 strun" to bude velký hudební zážitek. Ten totiž ještě umocní místo konání. Koncert proběhne ve Staré synagoze.

svěcený foto

Koncert pro deset strun je koncert pro dva nástroje (kytara, housle) a dva špičkové umělce, kteří s nimi dokáží divy. Je to Jaroslav Svěcený a Miloslav Klaus. Koncert se bude konat ve středu 18. září od 19:30.

Jaroslav Svěcený, rodák z Hradce Králové, je jedním z nejvýznamnějších českých houslistů a výraznou osobností české hudební scény. V rámci svých koncertních turné a festivalových vystoupení objel téměř celý svět. Přitom stihl ještě natočit 44 CD s díly světových i českých autorů, za které obdržel mnoho ocenění včetně několika zlatých a platinových desek.

V Plzni vystoupí s Miloslavem Klausem. Ten vystudoval na Státní konzervatoři v Praze u profesora Jiřího Jirmala a poté pokračoval studiem klasické kytary na AMU v Praze. I on objel kus světa, natočil několik CD a k tomu získal několik cen na mezinárodních interpretačních soutěžích, z nichž tou nejvýznamnější je 3. cena a titul laureáta na nejprestižnější mezinárodní soutěži Concours International de Guitare v Paříži.

Na co se můžete v prostorách Staré synagogy těšit? Díky tomu, že oba pánové své nástroje dokonale ovládají, mohou nám předvést ty opravdu nejnáročnější skladby. Nejvíce prostoru dostane Nicolo Paganini, zazní například Sonáta č.1,  Duo č.6 a - moll nebo Duo č.10 d – moll. Od Bedřicha Smetany si poslechneme Vzpomínku a Nevinost, Bohuslav Martinů se připomene skladbou Kolombína tančí, dále zazní skladby Mauro Giuulianiho, Filippo Gragnaniho a ještě další a další. Průvodní slovo bude mít po celý večer sám Jaroslav Svěcený, který zahraje i jednu svou vlastní skladbu.

Koncert začíná v 19.30 a vstupenky lze zakoupit třeba v Infocentru na náměstí Republiky nebo na www.plzenskavstupenka.cz.

foto: pořadatel

                       

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24