Cuketa na zimu – po bulharsku, po korejsku i v rajské omáčce

Chybí vám inspirace na zpracování cuket? Nevadí, máme hned tři zajímavé a vyzkoušené tipy, které vám v kuchyni příliš času nezaberou a přitom se budou skvěle vyjímat i na svátečním stole. Inspirovali jsme se v různých částech světa, takže to opravdu stojí za to.

Cuketa po bulharsku

Připravte si tři kila cukety, omyjte ji a nakrájejte na kolečka. Nedělejte je příliš tenká. Omyjte svazek čerstvého kopru a nasekejte 15 stroužků česneku. Rovnoměrně narovnejte do sklenic. Nepěchujte!

Mezitím si připravte nálev. Na plotnu dejte vařit dva litry vody. Jakmile dosáhne bodu varu, přidejte 60 gramů soli, 200 gramů cukru, 20 kuliček černého pepře a 7 bobkových listů. Několik minut vařte, poté přilijte 200 ml 9% octa a znovu přiveďte k varu. Horkým nálevem zalijte cukety ve sklenicích (cca 0,5 cm od okraje), uzavřete a sterilujte jako okurky.

Cuketa v rajské omáčce

Potřebujete jedno kilo mladých cuket, nakrájených na silnější plátky. A k tomu stejné množství zralých rajčat, zbavených slupky a nakrájených na kostky, a dvě paličky česneku. Vše dohromady poduste na mírném plameni asi 8-10 minut. Přidejte 20 gramů soli a 40 gramů cukru. Míchejte, dokud se obojí nerozpustí. Ještě horkou cuketu v rajské omáčce naplňte do sklenic a sterilujte. Skvěle to jde v troubě, postačí vám asi 15 minut při 180 °C. Použijte jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo základ omáčky. Cuketa v rajské omáčce skvěle chutná také s čerstvým pečivem.

Cuketa po korejsku

Budete potřebovat více druhů zeleniny:

  • 3 kg mladé cukety
  • 0,5 kg cibule
  • 0,5 kg mrkví
  • 200 g česneku

Zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky a smíchejte s prolisovaným česnem. Připravte si nálev z 40 gramů soli, 150 ml 9% octa, 200 gramů cukru a 230 ml libovolného rostlinného oleje. Poté promíchejte se zeleninou a nechte 5-6 hodin uležet. Naplňte do sklenic a uchovejte v chladu nebo sterilujte. Jde o korejský zeleninový doplněk pro lepší zažívání, servírovaný ke všem těžkým jídlům. Ale zachutná vám i jen tak.

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)