Hlavní obsah

Důl Jeremenko si prohlédly stovky návštěvníků

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Údiv nad tím, co všechno se dnes odehrává v podzemí Dolu Jeremenko, který je jediným dosud činným dolem na území města Ostravy, mohli zažívat návštěvníci sobotního dne otevřených dveří. Podnik Diamo, který se na Ostravsku stará o údržbu a likvidaci důlních děl, areál tohoto dolu, jenž je jednou z dominant Vítkovic, otevřel poprvé v historii pro širokou veřejnost v rámci dne otevřených dveří.

Foto: Aleš Honus, Právo

Velký zájem byl zejména o vyhlídku z unikátní těžké věže.

Článek

Velký zájem byl zejména o vyhlídku z věže, jejíž prosklený vrchol je v Ostravě dnes již unikátem a která je díky tomu zapsaná na seznamu památek. Lidé se tak mohli na Ostravu podívat ze zcela jiné perspektivy.

Lidé se také mohli dozvědět, že čerpadla v podzemí Dolu Jeremenko každý den čerpají asi 160 litrů podzemní vody za sekundu, aby voda nepřetekla do dosud činných dolů v karvinské části černouhelného revíru, kde se uhlí stále těží.

Foto: Aleš Honus, Právo

„Pokud by se voda nečerpala, tak by začala stoupat. Přítok je tady zhruba 160 až 180 litrů za sekundu. Ale nad úrovní hladiny, kterou udržujeme, v hloubce 610 metrů pod povrchem, je zhruba 600 milionů kubíků vylomených prostor, takže by to trvalo asi 100 až 110 let, než by vystoupala k povrchu," řekl novinářům ředitel odštěpného závodu Odra společnosti Diamo Petr Kříž.

Celkem na Diamu napočítali v sobotu 810 návštěvníků. Podle hlavního organizátora Libora Jalůvky ze závodu Odra bylo mezi přítomnými hodně bývalých zaměstnanců Dolu Jeremenko i dalších ostravských šachet, ale přišli i mladí lidé a celé rodiny, které nemají s hornictvím nic společného.

„Hornictví stále k Ostravě patří, i když dnes už v jiné formě. Těší nás zájem lidí o hornickou historii a současné dění na zavřených šachtách," uvedl Libor Jalůvka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Exkurze na dole Jeremenko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám